Ако всичко мине по план, утрешният ден може да се

...
Ако всичко мине по план, утрешният ден може да се
Коментари Харесай

След 40 години: Полет на кораб отвъд ниска орбита!

Ако всичко мине по проект, утрешният ден може да се окаже исторически за космонавтиката!

За пръв път след 40 годишно мъртвило галактически транспортен съд ще се насочи оттатък рамките на към този момент до болежка омръзналата ни ниска околоземна орбита!

След края на стратегия “Аполо ” през декември 1972 година, не е имало галактически транспортен съд, който да е летял оттатък рамките на ниска околоземна орбита (простираща се от 160 километра до 2000 километра над Земята). Отвъд тази граница са летяли само изкуствени спътници и роботизирани сонди, които назоваваме постоянно “Автоматични междупланетни станции ”. Но транспортен съд, галактически транспортен съд, предопределен за превоз на хора … не е летял от дълги години.

Очаква се на следващия ден “Орион ” да полети за пръв път в тестов (непилотируем) режим и да счупи тази неприятна статистика. Макар че тъкмо на следващия ден НАСА няма да се осмели към момента да изпрати хора на борда с “Орион ”, това е функционален галактически транспортен съд, който е издигнат за пилотирани цели и има всички нужни системи за пилотирана експедиция.

Всъщност, утрешният полет на “Орион ” е подобен на полета на “Аполо 4 ”. “Аполо 4 ” e летял през 60-те години с изцяло функционална ракета и галактическа капсула, без хора, отдалечил се на 18 092 километра, направил фотоси на Земята отдалеко и се върнал назад.

Ако всичко мине наред на следващия ден, след 14:05 часа българско време “Орион ” ще бъде изстрелян и ще би трябвало да се отдалечи на разстояние 5 790 километра от Земята. За пръв път галактически транспортен съд ще напусне ниската околоземна орбита след 1972 година. След достигането на тази височина, корабът ще се завърне към Земята с високоскоростно нахлуване в атмосферата и приводняване в Тихия океан.

Прогнозата за времето, която метеоролозите дават, е 70% късмет за хубаво време.

Трудно е да не се вълнуваме преди този полет, защото такива неща не са се правили от епохата на лунните задачи на “Аполо ”. Сравненията сред “Аполо ” и “Орион ” са неизбежни.

Но “Орион ” не е просто модерно копие на “Аполо ”! Може би най-важната разлика е, че той е по-голям. Корабите “Аполо ” са били с размер 3.2 на 3.9 метра. Корабът “Орион ” е с размер 3.3 на 5 метра. Жизнената съдържимост на “Аполо ” е била 6.2 кубични метра, а “Орион ” е по-просторен – 8.9 кубични метра.

По време на утрешния, първи полет на “Орион ”, ще бъде употребена мощната ракета “Делта 4 ”. Тя ще е задоволителна за изпращането му на такова разстояние. Но при бъдещи полети тя няма да е задоволителна и ще би трябвало по-мощна ракета. НАСА строи огромна ракета, известна под името Space Launch System (SLS), от време на време шеговито наричана Senate Launch System заради голямата поддръжка в Сената, една от двете камари на американския Конгрес.

Тази нова ракета към момента не е подготвена, по тази причина към този момент НАСА разчита на “Делта 4 ”.  Новата ракета ще е подготвена най-рано през 2018 година. Тогава се обрисува да е вторият полет на “Орион ”. Тогава корабът ще лети до Луната и назад, на тестов безпилотен полет.

Първият пилотиран полет за “Орион ” ще е след 2021 година. Предвиждат се разнообразни разновидности – полет с облитане на Луната или задача до метеорит, който авансово е захванат от безпилотна сонда и докаран в окололунна орбита.

Гвоздеят на програмата се възнамерява за след 2030 година. Близо 15 години ни разделят от това десетилетие, само че тогава се обрисува да бъдат извършени първите пилотирани експедиции до Марс с кораба.

Последни вести към “Орион ” може да следите на този блог: https://blogs.nasa.gov/orion/. Пожелаваме сполучлив полет!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР