Ако всичко мине наред, “Крю Драгън ще извърши приводняване в

...
Ако всичко мине наред, “Крю Драгън ще извърши приводняване в
Коментари Харесай

Пилотираният космически кораб Крю Драгън е в свободен полет

Ако всичко мине наред, “Крю Драгън ” ще извърши приводняване в Мексиканския залив в към 21:41 ч. българско време.

Това ще е първото завръщане на американски пилотиран галактически транспортен съд по вода от епохата на програмата “Аполо ” преди към половин век. 

Всички стискаме палци за кацането: задачата не може да се смята за изцяло сполучлива, в случай че не е завършил този финален стадий. А опасности несъмнено има. Макар че екипите на СпейсЕкс са натрупали сериозен опит в приводняването на товарни галактически кораби “Драгън ”, “Крю Драгън ” е малко по-различен. “Драгън ” е съразмерен транспортен съд, до момента в който инсталираните към “Крю Драгън ” мотори “Супердрако ”, употребявани за маневри в галактическото пространство и нужни за спешно избавяне при положение на неуспех на ракетата-носител, придават известна асиметрия. Основното терзание е, че поради тази асиметрия корабът може да се преобърне при първичното влизане в атмосферата. 

Специалистите на НАСА и СпейсЕкс са провели над 1 000 компютърни симулации, които потвърждават, че не би следвало асиметричната форма да съставлява проблем, а предходната година напролет бе сбъднат безпилотен полет на кораба до МКС и по време на навлизането в атмосферата всичко беше окей. 

Друг стеснителен миг е обвързван с работата на парашутите. За потребностите на “Крю Драгън ” компанията на Илон Мъск сътвори система от четири парашута, до момента в който предходните парашутни системи (вкл. тези на товарния “Драгън ”) имаха единствено три. Специалистите се сблъскаха със съществени компликации при създаването на новата парашутна система, само че в последна сметка бяха извършени близо 100 сполучливи тестови атмосферни полета. 

Така че – надяваме се през днешния ден всичко да мине наред! 

НАСА ще излъчва онлайн всички процедури по излизането от орбитата и приводняването по формалния ефирен канал на организацията НАСА ТВ на този линк

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР