Ако всичко мине наред, индийската космическа мисия “Чандраян 2 ще

...
Ако всичко мине наред, индийската космическа мисия “Чандраян 2 ще
Коментари Харесай

Индийската лунна мисия Чандраян-2 е по-евтина от холивудските филми

Ако всичко мине наред, индийската галактическа задача “Чандраян 2 ” ще бъде изстреляна към Луната на 15-ти юли в 00:21 ч. българско време. Тя се състои от орбитален модул, спускаем уред и луноход. Любопитното обаче е, че за цялостната ѝ реализация са вложени по-малко пари, в сравнение с се влагат за основаването на холивудските филми. Дотук с мрънкачите, които се жалват, че харчим луди пари за космоса и не обръщаме задоволително внимание за проблемите на Земята. Ако е сполучлива, задача “Чандраян 2 ” ще обогати неимоверно човешките знания! 

По информация от уеб страницата The NEWS Minute, общата цена на задачата възлиза на около $125 милиона, като в цената влизат както разноските по конструирането, по този начин и по изстрелването. Това е по-малко от бюджета на кино лентата на Кристофър Нолан “Интерстелар ”, който е основан за $165 милиона. Нещо повече – бюджетът на “Чандраян 2 ” е на половина на този на “Отмъстителите: Краят ”, който се прави оценка на $365 милиона!

За скромната си инвестиция Индия има шанса да се трансформира в четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, постигнала меко кацане на Луната. 

Снимка на автоматизираната междупланетна станция “Чандраян 2 ” по време на нейната подготовка за полет. Photo credit: ISRO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР