Ако всичко е наред, утре, на 20 май, ще излети

...
Ако всичко е наред, утре, на 20 май, ще излети
Коментари Харесай

Предстоящ полет: X37B и слънчева платноходка!

Ако всичко е наред, на следващия ден, на 20 май, ще излети галактическа ракета “Атлас 5 ”. Основният потребен товар на ракетата е дребната галактическа совалка X-37B, благосъстоятелност на военновъздушните сили на Съединени американски щати. Това ще е четвъртият полет на X-37B в историята на програмата. До този миг са извършени общо три полета, като общо орбиталните самолети от вида X-37B са престояли в космоса 1 368 дни! Това значи, че програмата X-37B към този момент е надминала пенсионираната совалка на НАСА по този индикатор. В рамките на 30 години соваките са престояли общо 1 334 дни в космоса.

За разлика от предходните три полета, при които беше тествана издръжливостта на самия галактически аероплан, при идния четвърти полет фокусът е върху потребния товар. В товарния отсек на X-37B има редица опити. Един от тях ще тества пробна двигателна система, която работи посредством йонизиране и ускорение на газ ксенон. Има и опит на НАСА по материалознание – разнообразни материали ще бъдат тествани в космоса.

Най-интересната част от изстрелването на “Атлас  5 ” обаче не е обвързвана с програмата на X-37B. Като второстепенен товар на ракетата, дружно с други дребни спътници, ще лети пробната слънчева платноходка “ЛайтСейл ”, създадена от Планетното общество.

Вече писах за платноходката на 11 май (справка – тук). “ЛайтСейл ” е правоприемник на “Космос 1 ” – неуспешен план на Планетното общество. “Космос 1 ” също бе платноходка и трябваше да излети в космоса през 2005 година благодарение на съветската ракета “Волна ”. Ракетата обаче аварира. Сега от Планетното общество най-сетне се надяват да тестват концепцията за слънчево корабоплаване, която се смята за един от дребното реализируеми способи за междузвездни полети. При първия полет (утре) “ЛайтСейл ” няма да лети до звездите, несъмнено, няма да лети и до планетите – а просто ще бъде тествана технологията на разрастване. И по този начин, в случай че всичко е наред, общата повърхност на разгърнатото платно ще би трябвало да доближи 32 квадратни метра!!! Реален полет със слънчево корабоплаване е плануван за идната 2016 година.

И по този начин, изстрелването е планувано за на следващия ден. Шансът за удобно време е 60%, което значи, че има 40% късмет полетът да бъде отсрочен заради метеорологични условия. В този случай може да се стигне до изстрелване по-нататък през седмица, тъй като в случай че “Атлас 5 ” не успее да излети на следващия ден, прогнозата за времето за четвъртък е доста неподходяща – едвам 30% късмет за хубаво време.

Ако приемем, че изстрелването по проект се реализира в 17:45 часа, първият вероятен радиоконтакт с “ЛайтСейл ” е почти три часа по-късно. Ръководителите на полета не са ясно по кое време тъкмо ще стане допустимо това, тъй че молбата им е в случай че някой радиоаматьор разполага с нужната технология, може да прослушва на периодичност 437.435 MHz.

Новини в действително време ще бъдат оповестени на този уебсайт:

http://sail.planetary.org/missioncontrol

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР