Ако успеем да предпазим градините по високите места, можем да

...
Ако успеем да предпазим градините по високите места, можем да
Коментари Харесай

Любителите на лютеници и туршии ликуват след тази новина

Ако успеем да предпазим градините по високите места, можем да чакаме годишна продукция от пипер до късна есен. Това стана ясно от диалог с Тони Божинова, изпълнителен шеф на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци по време на ревюто за храни в Интер Експо Центъра в София в края на септември,

Тя изясни, че сега температурите са извънредно подобаващи за добра годишна продукция от чушки и е въпрос на организация и съществуване на задоволително работна ръка, с цел да се прибере зеленчукът.

Граници

Според специалистите тази година пиперът е просрочен, тъй като е имало хладна пролет, а пък в края на юни и юли температурите са били рисково високи.

Градинарите знаят, че растението е живо, само че не плододава щедро, когато температурите паднат по 12 градуса и когато преминат 29 градуса.

Може да цъфти, да прави завързи.

Точно с такава характерност бяха пролетта и лятото на тази година. Вероятно доста градинари са забелязали по какъв начин точно през юли пиперът цъфтеше, имаше дребни чушки, които се развиваха доста постепенно.

Пюрета

Тони Божинова сподели също, че има дефицит на домати за лютеници и българските консервни заводи са подготвени да изкупуват домати от наши производители, без значение дали са огромни или дребни.

Тя напомни обаче, че производителите не би трябвало да са употребявали неразрешения от началото на тази година химичен препарат хлорпирифос.

Той се внася най-вече от трети страни, където не е неразрешен, само че зеленчуци и плодове, както и консервите, приготвени от тях, нямат достъп до пазара на Европейски Съюз.

Припомняме, че в България се продават артикули, които съдържат това вещество с разнообразни наименования, които са доста известни измежду занимание фермерите.

Тони Божинова изясни, че нашите консервни заводи, когато не могат да си набират задоволително локална суровина за лютеница, нормално доставят доматено пюре от Гърция и Италия.

Технологии

Последните трендове в производството на храна, изключително зеленчукови и плодови консерви, е въвеждането на нови технологии, като задачата е храната да е по-здравословна и вкусна.

Няколко заводи в страната към този момент имат линии на конфитюри, които са без захар или с доста малко захар. Те са естествената наслада на изварените плодове.

Този вид артикули имат огромен пазар в богати страни, като голям интерес демонстрира Япония. Българска фабрика продава там сладко със семена от чия да вземем за пример.

В лютениците пък се поставя доста по-малко сол, вместо да се пържи, се пече, когато е такава рецептата.

По отношение на вкусовите качества и за втвърдяване се употребяват картофи, ябълки или моркови, вместо нишесте да вземем за пример.

Морковите и ябълките са изключително подобаващи за лютеници за деца, до момента в който лютениците за възрастни, които желаят да ги употребяват за мезе, са с по-остър усет. Обичайно това се реализира с добавяне на люти чушки и малко оцет.

Направиха естествен течен черен пипер

Една от любопитните и потребни находки по време на ревюто за храни в Интер Експо Центъра в София бяха продуктите на Ирина Гаврилова от Украйна, която има българска компания.

Тя показа комплект от течни, сходни на етеричните масла подправки и билки, които обаче могат да се ядат. При това безвредни за хора с алергии и сходни болести.

Гаврилова е патентовала в България своя артикул, а БАБХ поради нея е основала нова рубрика с артикули, тъй като този вид технология на подготвяне не е позната у нас, описа тя.

Най-общо тя преработва всички елементи на растението. Първо го пресова, по-късно го оставя естествено да ферментира.

Тя направила откритието, откакто открила, че не може да употребява етерични масла поради алергията, която има. В комплекта, който създава, има течен черен пипер, канела, карамфил, мащерка, лимонова трева, като всички те могат да се употребяват за храна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР