Ако Турция иска да стане газов хъб, през който да

...
Ако Турция иска да стане газов хъб, през който да
Коментари Харесай

Газовият хъб в Турция трябва да получава газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан

Ако Турция желае да стане газов хъб, през който да минава преносът на синьо гориво към европейските пазари, то тя би трябвало да включи и Азербайджан, и Туркменистан наред с Русия като страни експортьори, съобщи турски специалист пред в. " Миллиет ".

Коментарът е във връзка концепцията на съветския водач Владимир Путин в Турция да бъде построен център за газови доставки, упомената по време на диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Астана, Казахстан, предходната седмица. Ердоган съобщи по-късно, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни управляващи неотложно да стартират механически изследвания по съветското предложение, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Няма да е задоволително един подобен център да бъде построен само за съветски газ. Стратегически приоритет за Турция би трябвало да бъде събирането в този център и на природния газ, постъпващ от Азербайджан и Туркменистан и преноса му отсам към Европа ", счита доцент Угур Ясин Асал, началник на катедрата по политология и интернационалните връзки към Истанбулския търговски университет.

Според експерта е ясно, че Европа също се нуждае от подобен център и търси различни газови направления.

" В тази връзка този център би трябвало да бъде построен освен посредством консолидиране с Русия, само че и като част от многостранната външна политика на Турция, в името на нашата страна, в случай че би трябвало и независимо, като се сложи фокус върху дълготрайните и стратегически изгоди ", счита Асал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР