Ако трябва, ще отложим отпадането на зеления сертификат. Това заяви

...
Ако трябва, ще отложим отпадането на зеления сертификат. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Разхлабването на мерките зависи от данните за пандемията, не от протестите

Ако би трябвало, ще отложим отпадането на зеления документ. Това съобщи вирусологът проф. Радка Аргирова в ефира на Би Ти Ви.

Решението за разхлабване на ограниченията не е обвързвано с митингите на " Възраждане ". При тези числа не можем да махнем незабавно зеления документ. До 20 март, когато документът ще отпадне, би трябвало да има най-малко още 10 % имунизирани към досегашните 30% и да се понижи броят на заетите интензивни кревати. Ако би трябвало, ще отложим отпадането на зеления документ, сподели Аргирова.

Всички дружно посъветвахме премиера Кирил Петков за проекта за отпадане на ограниченията след доста съществено наблюдаване и разбор на всички данни. Тенденцията за понижаване на броя на инфектираните е на разположение. Всяка последваща стъпка ще се взима тогава, когато предната е дала резултат, сподели Аргирова

На въпрос по какъв начин протича работата на работната група за ограниченията против COVID-19 тя разяснява, че първата среща и била провалена, а на втората са участвали единствено двама души от 7, представители на " Възраждане ".

Те желаят анулация на зеления документ, само че това са хора, които в никакъв случай не са виждали болен. Те са в кабинети, не са виждали какво става със здравната система в тези месеци, сподели Аргирова. По думите ѝ няма политически напън за отпадане на ограниченията.

Когато приключи съвещанието ни, представителите на " Възраждане " споделиха, че въпреки всичко би трябвало да организираме имунизационната акция, откакто им показахме данните за имунизациите. Знаем какви са настояванията им, само че видяхме добре, че при тези числа и трендове не можем незабавно да махнем зеления документ и по тази причина се взехме решение на този многостъпков модел с експлицитното одобряване, че би трябвало да се прави разбор на всяка стъпка, сподели Аргирова. Тя добави, че към този момент е почнала значима информационна тактика измежду персоналните лекари, която цели да отстрани дезинформацията и подправените вести за имунизациите.

Относно приравняването на антигенния тест към PCR тестването за приемане на зелен документ в Европейски Съюз, Аргирова разяснява, че приравняването на двата метода у нас е станало още преди година. " Ние бяхме третата страна в света, която направи това ", напомни тя. " Чакаме крайните числа и решения от СЗО, от които ще разберем дали на територията на Европейски Съюз ще се признават документите за антитела, сподели още Аргирова.

Припомняме, през днешния ден се чака следващия митинг на " Възраждане ". Едно от главните претенции на митинга беше обвързвано с отпадането на зеления документ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР