Ако трябва да избирате между двете – насочете се към

...
Ако трябва да избирате между двете – насочете се към
Коментари Харесай

Каква е разликата между смути и фреш

Ако би трябвало да избирате сред двете – насочете се към смутито

В днешно време надали има някой, който не знае какво съставлява така наречен „ смути “, само че в случай че инцидентно си живял в пещера през последните години, ето определението:

Смути е гъста напитка, най-често от плодове или зеленчуци, в комбинацията с други съставки, като ядки, семена, мляко и така нататък Приготвя се благодарение на блендер, сходно на шейк. Няма предписание или универсална рецепта за приготвянето на смути и опциите за съчетание и импровизации са доста, написа.

Точно заради тази причина (свободата при подготвяне и разнообразието от съставки), смутито може да бъде както потребно допълнение към твоята диета, по този начин и рискова храна, която да попречи на напредъка ти. Зависи какво съдържа. Но за това след малко…

Каква е разликата сред смути и фреш?

Накратко – смутито се прави посредством пасирането на целия плод/зеленчук, а с изключение на тях, в него, както към този момент разбра, може да има и други съставки.

Фрешът, от своя страна, съставлява изцеденият сок от плод/зеленчук или композиция от соковете на разнообразни плодове/зеленчуци. Без спомагателни съставки.

Ако би трябвало да избираш сред двете – насочи се към смутито.

Удобствата и изгодите на смути напитките

Смути рецептите са толкоз известни във фитнес и уелнес средите, тъй като съставляват бърз, апетитен, елементарен за подготвяне и наличен вид да си набавим редица хранителни субстанции, като потребни въглехидрати и мазнини, витамини, минерали, фибри и други

Често смути се употребява като вид за по-бърза закуска или междинно хранене.

В днешното забързано всекидневие ни остава все по-малко време да се храним здравословно и с вярата да избегнат нездравословните модифицирани храни, доста хора се насочват точно към смутитата, тъй като имат вяра, че това е верният, здравословен избор.

За страдание, както ще схванеш по-късно, не всеки път е така…

Избягвай смути питиета от магазинната мрежа!

Разбира се, търговците бързо са научили за възходящия интерес към този тип питиета и в магазинната мрежа може да намериш всевъзможни марки смутита и комбинации от усети, които оферират.

Но конкуренцията е жестока и с цел да създадат продукта си по-примамлив от този на конкуренцията, доста производители прибавят към него спомагателни подсладители и оцветители, с цел да наподобява по-добре и да бъде по-вкусен. За да бъдат по-трайни пък, магазинните смутита нормално се зареждат и с консерванти и стабилизатори. А в допълнение, с цел да бъде цената им също толкоз примамлива, постоянно се жертва част от качеството. Съставките на доста смути питиета в магазини с ниско качество, а изкуствените субстанции в тях са или колкото, или даже повече от натуралните…

Освен това, смутитата по магазините и заведенията, постоянно се вършат с спомагателни, висококалорични съставки като фъстъчено масло, захар, плодови сокове, гренадин, сладолед и други сходни. Това прави смутито не просто прекомерно калорично, само че и нездравословно.

Но да не слагаме всички под общ знаменател…

Действително има качествени артикули на пазара. Макар и на относително висока цена. За да отсееш положителните от неприятните, просто обръщай доста огромно внимание на състава, разказан върху етикета… Това ще ти даде освен по-ясна предтава за качеството на конкретия артикул, само че и за питателните субстанции, които приемаш с него. Нещо, което е от извънредно значение при спазването на следен хранителен режим.

Защо домашното смути е по-добро?

За да си изцяло сигурен, че приемаш както точното количество, по този начин и вярното съответствие сред макронутриенти със своето смути, най-добре си го подготви самичък, у дома.

За задачата ще ти е необходим единствено един блендер за смути. Или всевъзможен различен тип блендер почтено казано… няма огромно значение.

Стига да е задоволително мощен, с цел да може да смели добре освен плодовете и зеленчуците, само че и ядките и семената, в случай че добавяш такива. И да ти обезпечи приятна за консумация, хомогенна примес, без късчета и бучки в нея.

Смути или твърда храна – кой е по-добрият избор?

Макар да е бързо и комфортно за консумация, смутито изостава в някои връзки, по отношение на твърдата храна.

Когато дъвчем храната си, тялото отделя хормони, които му оказват помощ да се засити по-лесно. А в случай че просто я „ излеем “ в тялото си я и глатнем, тази секреция не се реализира и рискът да останем гладни или да огладнеем по-бързо в следствие се усилва.

Има и клюки в поддръжка на смутито – че като течна храна то се усвоява по-лесно и по-добре от тялото. Но те нормално не са подкрепени с обстоятелства и изледвания. Защото не е така… Пасираната храна просто минава през тялото по-бързо, което освен не засища толкоз добре, само че и не разрешава на тялото да извече задоволително нутриенти от нея.

Здравословни предписания за смути

И откакто разгледахме преимуществата и минусите на този тип храна, желая да ти дам и няколко съответни хрумвания за вкусни и потребни смути питиета, които можеш да изпробваш у дома.

Начинът на подготвяне за всички е явен – нарязваш съставките и ги блендираш благодарение на блендер за смути, пасатор или друга сходна машинка, която имаш на разположение. А в случай че констистенцията стане прекомерно гъста за усета ти – може да добавиш малко вода и да миксираш още веднъж.

А ето и съответните предписания и артикули за всяка от тях.

Смути с банан и чиа

Съставки:

300 мл. прясно 1,5% или бадемово мляко (по избор)

200 г добре узрял банан

1 ч.л. мед

1 ч.л. чиа семена

Хранителен състав:

382 Kcal | 14 г белтъчини | 8 г мазнини | 68 г въглехидрати

Протеиново смути с ягоди и киви

Съставки:

200 г ягоди

100 г киви

200 мл прясно мляко 1,5%

30 г протеин на прахуляк

Хранителен състав:

324 kcal | 32 г белтъчини |7 г мазнини | 41 г въглехидрати

В заключение…

Както виждаш, смути не е съвършеният вид за междинно хранене, само че несъмнено е добра опция, когато търсиш нещо елементарно за подготвяне и бързо за консумация, с цел да се впише добре в натоварения дневен график.

Стига да подбереш съставките деликатно и да не прекаляваш с грамажите, вкусното смути ще бъде отлично допълнение към твоя хранителен режим.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР