Ако страдате от остеопороза, трябва да се откажете от солта,

...
Ако страдате от остеопороза, трябва да се откажете от солта,
Коментари Харесай

Лекар посочи храните, които съсипват костите

Ако страдате от остеопороза, би трябвало да се откажете от солта, храните с палмово масло, както и от газираните питиета, горчивия шоколад и кофеиновите питиета , поучава диетологът доктор Елена Соломатина, представена от zdrave.to.

С напредването на възрастта костите губят калций, стават по-малко плътни и рискът от фрактури се усилва. Според специалиста увреждането на бедрената шийка е изключително рисково. За да се предотврати „ изхвърлянето ” на калция от организма, доктор Соломатина поучава първо да се заобикалят храни и питиета, съдържащи кофеин.

" Това може да е освен кафето, само че и някои енергийни питиета, които съдържат кофеин. Горчивият шоколад, макар че е потребен, не би трябвало да се употребява в огромни количества или прекомерно постоянно, тъй като също е зложелател на калция ", сподели лекарят.

Диетите с ниско наличие на сол се предлагат с напредването на възрастта, освен тъй като солта покачва кръвното налягане при доста хора, само че и тъй като „ отмива ” калция от организма.

Когато избирате артикули в магазина, експертът поучава да прочетете деликатно техния състав. Ако описът включва палмово масло, по-добре е да се откажете от покупката, защото то също въздейства негативно върху усвояването на калция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР