Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба,

...
Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба,
Коментари Харесай

Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба, ще се сблъскате с някои тънкости

Ако сте взели решението да обявите парцела си за продажба, ще се сблъскате с някои тънкости, с които е добре да се запознаете за бързо и безпроблемно привършване на договорката. Това поучават от консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Направете пазарно изследване

За да се позиционирате добре на имотния пазар, е належащо да знаете какво е положението му към настоящия миг и да можете вярно да определите цената на жилището. Пазарът е извънредно динамичен, заради което е от значително значение регулярното следене на съотношението търсене и предложение и по какъв начин то въздейства на цените на жилищата в София.

Когато започнете да проучвате имотния пазар в столицата, деликатно отсявайте офертите, които употребявате като препоръка. Препоръчваме да се насочите към жилища за продажба, които оптимално се приближават до вашето – като локация, вид строителство, площ, брой стаи, етаж и ревю. Въпреки това е значимо да не се доверявате на всяка публикация, защото все по-честа процедура за печелене на клиенти е публикуването на мними предложения онлайн. В този случай разгледайте обявите на организации с потвърден опит в региона у нас, която разгласява парцели с действителна оценка.

Най-сигурният вид за вярно позициониране на парцела ви е посредством взаимната работа с организация за парцели, която познава пазара и ще ви предложи цена, към която да се придържате в хода на продажбата. Така вие самите ще си спестите време, през което няма да се постанова сами да проучвате настоящата пазарна обстановка, както и да следите прогнозите за нея.

Представете парцела реалистично и атрактивно

Привличането на евентуални купувачи е най-сигурно, когато визиите парцела си оптимално реалистично, само че в това време атрактивно. Изведете всички негови плюсове и позитиви на напред във времето, тъй че да привлечете вниманието на клиентите, само че никога не добавяйте към характерностите му погрешна информация. Препоръчително е в описанието да споменете за главните екстри и функционалности, с които разполага жилището, защото те са главните детайли, способни да основат интерес у клиентите. В случай че наоколо има улеснения като магазини, аптеки, детски градини и учебни заведения, зелени площи, добре уредена пътна инфраструктура, както и комфортни транспортни връзки с централните елементи на града, то е добре да отличите парцела посредством тези преимущества от останалите на пазара.

Разбира се, описанието е незадоволително, в случай че не е подплатено със снимков материал, който да помогне на евентуалния покупател да се ориентира по-добре. Важно е фотосите да бъдат с високо качество, тъй че да няма заплаха от възприемането на обявата като подправена. Ако желаете да визиите жилището оптимално атрактивно, направете виртуална обиколка и я споделете с клиентите. Заснемането на видео ще помогне както на вас като продавач, по този начин и на тях като купувачи.

Подгответе парцела за огледи

Потенциалните купувачи ще се свържат с вас, откакто са придобили съществена визия за парцела. Снимковият материал и описаните характерности на жилището ще им оказват помощ да решат дали желаят да влагат време в огледи и връзка с вас. За да се трансфорат в действителни купувачи обаче, следва да извършите оглед, по време на който ще добият цялостна визия за парцела и ще вземат решение. Затова е значимо да го визиите в отлична светлина и да извършите даже най-малките елементи в него забележими. Ако парцелът разполага с гараж или паркомясто, не забравяйте да го покажете на клиента. Дори можете да му го преотстъпите в часа на огледа, тъй че да му демонстрирате удобствата, които предлага жилището.

Консултирайте се с умело лице

Продажбата на парцел е договорка, в която става въпрос за прехвърлянето на немалка сума пари от една страна на друга. Затова е добре да проведете консултация с юрист даже преди да обявите парцела за продажба. Той ще ви даде скъпи насоки и препоръки за това по какъв начин да методите, както и ще ви даде повече информация по отношение на нужните документи, с които би трябвало да разполагате. След като подпишете предварителния контракт с купувача, можете да започнете с обезпечаването на цялата нужна документи, която се чака да предоставите. В случай че не съумеете да се сдобиете с нея в период, ще би трябвало да върнете капарото в двоен размер, което несъмнено е непотребен разход. Адвокатът ще ви окаже цялостно подпомагане, като ще ви запознае с всички законови тънкости, с което и ще ви спести непотребни разноски и блуждаене в неверна посока.

Предвидете уговорка за неустойки

Прехвърлянето на по-голяма сума пари е развой, при който е допустимо да се сътвори дискомфорт у страните. За да се избегне, е добре да се планува уговорка за неустойки в контракта, в която да бъдат вписани отговорностите и на двете страни при неточно отношение. Ако да вземем за пример продавачът приключи договорните връзки откакто купувачът направи предплащане, то продавачът е длъжен да върне предплатената сума в двоен размер. И противоположното – в случай че купувачът предприеме сходни дейности, то той дължи наказателна клауза.

Спазвайте предварителния контракт



Предварителният контракт при покупко-продажба е доброволна процедура, само че е идеална опция за реализиране на сигурност сред двете страни. Обикновено се подписва, с цел да обезпечи бързо и безпроблемно подписване на договорката, като не е наложително предварителният и окончателният контракт да бъдат изцяло идентични. Логично, по началните съглашения могат да бъдат направени някои корекции при единодушие и от двете страни. Финално остава крайното съглашение – това, записано в нотариалния акт.

Важно е да се има поради, че предварителният контракт не отпада автоматизирано след изповядването на договорката и може да послужи и пред институции. Тоест всичко, планувано в него, което обаче не е предмет на нотариалния акт, остава в действие.

Особено когато става въпрос за покупката на парцел ново строителство, предварителният контракт има основно значение. Чрез него вложителят се задължава да приключи всички планувани ремонтни действия и да обезпечи позволение за прилагане на постройката, написа уеб сайтът Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР