Ако сте решили да кастрирате мъжко куче, но първо искате

...
Ако сте решили да кастрирате мъжко куче, но първо искате
Коментари Харесай

Кастриране на мъжко куче - предимства и недостатъци

Ако сте решили да кастрирате мъжко куче, само че първо желаете да разберете какви са преимуществата и минусите на това, то тогава прочетете тази публикация до дъно. Ще споделим с вас какви са преимуществата и минусите на кастрацията на кучета.

По принцип кастрацията на кучета се прави, с цел да бъдат защитени от някои болести или тъй като това е единственият вероятен метод да излекувате вашето куче от обещано заболяване. Кастрацията се прави също и с цел да се промени метода на държание на животното.

Каквато и причина за кастрацията да изберете, сигурно има повече преимущества, в сравнение с дефекти. Ако вашето куче има здравна застраховка, тя изцяло покрива тази процедура.

Защо кастрацията на мъжко куче е целесъобразна?

1. Законово обвързване

Съществува закон, съгласно който би трябвало да се стерилизират кучета, които са от първа категория или по този начин наречените нападателни кучета. Този закон задължава стопаните на такива кучета да ги кастрират незабавно, откакто те са навършили избраната за това възраст. След като животното мине през тази процедура, ветеринарният доктор, направил кастрацията би трябвало да издаде документ.

2. За попречване на болести

 Кастриране на мъжко куче - преимущества и дефекти

Друга причина, която може да докара до кастрация, това е като превантивна мярка против някои болести. Някои мъжки кучета са изключително изложени на риск от някои патологии, които са свързани с техните хормони, които благодарение на кастрацията се предотвратяват. Един от най-често срещаните проблеми при кучетата е доброкачествена хиперлазия на простата. Това положение се дължи на занижено произвеждане на тестостерон при кучетата. Симптом за това е увеличената простата на кучетата. Ако това положение не се лекува, това може да докара след себе си възпаления, кисти или абцеси. След като навършат 9 години, съвсем 90 % от кучетата са наранени от тази болест. Кастрацията на мъжкото куче предотвратява това, само че също по този начин оказва помощ и за изцеление, когато хиперлазията е доброкачествена. Кастрацията предотвратява също кучешки заболявания като перинеална херния, абцеси на аналната жлеза както и появяването на тумори;

3. Част от лекуване

Кастрацията на кучета може да има и лечебно действие- Както към този момент казахме, кастрацията на мъжките кучета оказва помощ за лекуването на доброкачествена хиперлазия, само че също по този начин оказва помощ и за патологии при тестисите като да вземем за пример инфектиране, извъртане и други

4. Корекция на държанието

Кастрацията на кучета оказва удобно въздействие и върху кучешкото държание. При мъжките кучета кастрацията има доста добър позитивен резултат върху тяхното държание. Кастрацията доста понижава половото предпочитание на кучето. А това води след себе си промени в неговто държание. След кастрацията, се виждат следните промени в държанието на животното:

 Кастриране на мъжко куче - преимущества и дефекти

- не бяга повече;

- доста понижава маркировкта с урина;

- не тича след женски кучета;

- не скита напразно.

След кастрацията кучето престава да се скита напразно по улиците, което предотвратява заплахата то да бъде блъснато от кола. Кучетата, които са кастрирани, живеят по-дълго, тъй като рискът от болести е доста намален;

Недостатъци на кастрацията при мъжките кучета

Кастрираните кучета са доста тихи и мързеливи. Хубаво е след кастрацията на кучето си да вършиме извършения дружно. По този метод, кучето ще изразходва своята сила. По този метод се предотвратява и наддаването на тегло, което е единствен минус от кастрацията на мъжкото куче.

Рискът от качване на килограми след кастриране се свързва със седиментацията, само че също по този начин и с нараствания вкус на кучетата, който може да е в резултат на кастрацията. Освен физическата интензивност е добре и да се понижат последователно порциите с храна на животното. Важно е да знаете по какъв начин се храни кастрирано куче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР