Ако сте разследван - прокуратурата може да разпространи избрани доказателства

...
Ако сте разследван - прокуратурата може да разпространи избрани доказателства
Коментари Харесай

Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов

Ако сте разследван - прокуратурата може да популяризира определени доказателства и показания от досъдебното произвеждане обществено. Въпреки реакциите, че това е невиждано и нарушаване, прокуратурата може да го направи още веднъж. И даже да обещае, че към този момент по този начин ще става.

Публични могат да станат и данните за лица и компании, които са били обект на вероятно (но също недоказано) закононарушение или други, които по някакъв метод са контактували с разследваните. Защото прокурорите непрофесионално или съзнателно са оставили пропуски в разпращаните документи.

Това се случи през последните седмици, като с изключение на всичко прокуратурата позволи и противозаконен теч на персонални данни. В първата порция доказателства по делото за кибертероризма, по което обвинени са трима души от " Тад груп ", изпратени по мейл до медиите изскочиха ЕГН-тата на " най-личните в страната " - Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, както и данните на над 2000 прокурори и следователи. IT експерти ги видяха минути след публикуването, а след тях и всички интернет консуматори.

Във втората порция някои данни бяха заличени, други от имена на хора и компании, до данни за логване - елементарно откриваеми, за което алармираха незабавно ИТ експерти. Блогърът Валентин Стойков разяснява във " Facebook ", че " за множеството данни прокурорите са се погрижили да не могат да се прочетат, само че имат пропуски ". Дали са инцидентни или нарочни - надали проверяващите ще проверяват себе си...

Защо случилото се е проблем, а не бистрота. Проблемът има няколко аспекта.

Първият е, че управлението на прокуратурата на най-високо равнище – Сотир Цацаров и заместниците му, позволи

невиждано нарушаване на европейския правилник GDPR и Закона за отбрана на персоналните данни

Нищо, че Комисията за отбрана на персоналните данни не вижда нищо неправилно в протичащото се, то е гигантско нарушаване. Всички, в това число публицистите, за които регламентът планува изключение, са застрашени от галактически санкции, само че явно прокуратурата не е. Тя може да " изпържи ", който пожелае в страната, без никакви последици.

Зад този огромен проблем се крие още по-голям – поражда се подозрението, че прокуратурата съзнателно работи изборно и уверена в безнаказаносттта си и всевластието си, манипулират обществото по следствието на теча от Национална агенция за приходите на персонални данни на 5 милиона души. Вероятно някои биха го взели за нелепост, несръчност, недовиждане. Дали?

След като спецовете от ГДБОП съумяха да пробият паролите на компания за киберсигурност, да декриптират цялата налична информация и да уличат хакера " магьосник " (по думите на премиера), малко евентуално е файловете, които се оферират изборно на обществото, да не са тествани и предпазени. Иначе що за " богове " са проверяващите?

Прокурорите прочее са " богове " в едно – в старанието си изкусно да избират какво да се знае по делото и какво – не.

За да можем авансово да се уверим във виновността на обвинените

и в случай че те бъдат оправдани поради пропуски на прокурорите, да обвиним съда, че е платен. За да може прокуратурата да си написа огромни точки какъв брой е сполучлива. За да може претендентът за основен прокурор да мине за незаместим кадър. За да бъдат заблудени неинформираните жители, че отговорните се показват от прокуратурата, а не се осъждат от съда на три инстанции.

Отново опираме до неуместната обстановка у нас – кой ще проверява проверяващите, които без подозрение би трябвало да бъдат мигновено разследвани и наказване. Отговорът, втръснал на всички, е – няма кой.

Вместо това претендентът в " надпреварата с един кон " Иван Гешев ни твърди: " Прокуратурата се отваря към обществото, прокуратурата демонстрира обстоятелства и условия, които обществото би трябвало да знае, т.е. демонстрира истината (...) очевидно някой се опасява от истината. Истината е, че прокуратурата дължи пояснение на българските жители. (...) Поне към този момент това е разбирането и на управлението на прокуратурата. "

Гешев не виждал " какво могат да попречат избрани доказателства, които по този начин и по този начин са очевидни и се разясняват в правосъдните съвещания ". " Вярвайте ми, даже ежечасно излизат нови доказателства, които при нужда, с цел да бъде осведомено обществото, когато няма да бъде затруднено следствието, ще бъдат показани на обществото. Това ще стане, тъй като става въпрос за интереса на над 5 млн. български жители ", кълне се прокурорското острие.

Много бихме желали да му повярваме, че единственото, което го управлява, са законите и ползата на над 5 млн. български жители.

И откакто е споделил " А ", да бъде общителен да каже и " Б ". Нали прокуратурата се " отваря "? А точно:

1. Какво става с инспекцията от предишния ноември за закононарушение по работа и търговия с въздействие против финансовия министър Владислав Горанов поради това, че живее гратис в непознат първокласен апартамент? Желаем да забележим оповестени материалите по нея, в това число разпитите на засегнатите и наличието от компютъра на финансовия министър, по-точно кореспонденцията му с кръстника му, с прокурори, с премиера, с хората от " студения запас ", с някогашния началник на КПКОНПИ и който още там изплува. Също и диалози, записани от охранителните камери на комплекса " Есте " (офисът на " ТАД груп " е в същия комплекс - бел.ред.).

2. Нека да разгласява материалите, които е изработила, по всички сигнали против Делян Пеевски – в това число преписката за имотното му положение, за набеждаването в закононарушение на няколко души, че желали да го убият, инспекциите на приходите му.

3. Изключителен публичен интерес съставляват доказателствата, с които беше отказано неколкократно следствие на премиера Бойко Борисов за разнообразни записи, в които той се загатва или взе участие, и в които не бяха открити улики за търговия с въздействие.

Това като за начало на " отварянето " е чудесно. Пет милиона жители тръпнат в очакване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (128)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР