Ако сте от хората, които очакват лятото, за да осъществят

...
Ако сте от хората, които очакват лятото, за да осъществят
Коментари Харесай

Какви са правата ни при пътуване с автобус или самолет

Ако сте от хората, които чакат лятото, с цел да осъществят от дълго време мечтано пътешестване, тогава е добре да се запознаете с най-важните си права в обстановки, в които можете да попаднете при използването на рейс или аероплан.

Експертите на Комисията за отбрана на потребителите дават информация, която може да ни бъде потребна, когато сме на път.

Ако рейсът закъснее: при забавяне над 2 часа имаме право да получим назад парите си за билета; при забавяне от над 90 минути или анулация на пътешестване с дълготрайност над 3 часа, компанията би трябвало да обезпечи храна или питиета. При нужда - и настаняване за две нощувки в хотел на цена до 80 евро на нощувка. Това обезщетение отпада, в случай че анулацията или закъснението е поради тежки атмосферни условия.

Ако се свържем с автобусния транспортьор, с цел да защитим правата си, и отговорът не ни удовлетворява: можем да се обърнем към ИА „ Автомобилна администрация " или към Европейския потребителски център, в случай че не сме в България.

При анулиран полет: самолетната компания би трябвало да ни предложи нов маршрут до крайната точка на пътуването; или да ни възвърне цената на билета в период до 7 дни.

Ако полетът закъснее: при над 2 часа имаме право на храна и питиета, а при нужда - и на настаняване и превоз от летището до хотела и обратно; при над 5 часа можем да желаяме да ни възстановят цената на билета.

Ако повредят, забавят или изгубят багажа ни: имаме право на обезщетение до 1220 евро.

Източник: topnovini.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР