Ако сте имали случай, в който не можете да откриете

...
Ако сте имали случай, в който не можете да откриете
Коментари Харесай

Най-старите книжарници в света

Ако сте имали случай, в който не можете да откриете остаряла книга, то сигурно не сте си пробвали шанса в някоя от старите книжарници по света с дълга история. Ето и лист с някои от книжарниците, които съставляват огромен интерес измежду читателите и си заслужава да бъдат посетени.

Галиняни (Париж) Librairie Galignani

Тази книжарница работи в Париж от 1801 година Адресът и е Rue de Rivoli 224. Твърди се, че това е най-старата британска книжарница в света. Освен това доста хора я считат за най-стилната книжарница в Париж. В коридорите ще намерите доста книги. Издателският бизнес на семейство Галиняни стартира във Венеция, То се реалокира се за известно време в Лондон и по-късно се открива в Париж. Книжарницата разполага и с читалня. С течение на времето книжарницата завоюва известни клиенти като Ърнест Хемингуей, Андре Малро, Орсън Уелс и Марлене Детрит.

Buchhandlung Weyhe (Германия- Залцведел)

Историята на това място стартира през 1840 година За страдание книжарницата затвори след гибелта на притежателя си през декември 2020 година Собственичката е Хелга Вейхе, дядо й преди нея, купува книжарницата отваря порти през 1871 година. Устоява на режима през Първата международна война и Ваймарската република. Хелга Вейхе поема магазина от татко си през 1965 година, четири години откакто Източна Германия построява Берлинската стена.

Livraria Lello (Порто, Португалия)

Историята на книжарницата датира от втората половина на XIX век. През 1894 година, когато беше закупена от Жозе Ллео, който я нареча Livraria Chardron De Lello & Irmão. Книжарницата е била на адреса: улица Алмада 18/20, Порто, само че по-късно, през 1906 година, се мести на настоящето си местонахождение на улица Кармелитас. Франсиско Ксавие Естевес, португалски проектант, се ангажира да оформи пространството на книжарницата. Благодарение на стила на постройката (Викторианска готика), тя е известна в целия свят.

Елефтерудакис (Атина)

И Гърция се включва в тази ранглиста с книжарницата Eleftheroudakis в Атина. Тя има дълга история, която стартира през 1898 година Целият план е ентусиазъм за фена на книгите Костас Елефтероудакис. До 80-те години книжарницата има няколко клона на разнообразни места в Атина. Днес можете да намерите книжарници Eleftheroudakis и доста други райони в Гърция. Всички книжарници остават благосъстоятелност на фамилния бизнес.

Дом Книги (Санкт Петербург)

Открита е през 1919 година в някогашната постройка на компания Зингер. Дом Книги е подложен под държавен надзор малко по-късно. През този интервал доста известни персони стартират да посещават книжарницата. Някои от известните му гости са писателите Алексей Николаевич Толстой, Олга Форш и Самуил Маршак. Книжарницата продължава активността си и през Втората международна война, само че е наложително затворена през ноември 1942 година, тъй като няма ток. Разбира се, книжарницата отваря още веднъж след войната, по-специално през 1948 година Оттогава остава една от най-известните книжарници в Русия.

Marga Schoeller Bücherstube (Берлин)

През 1929 година Марга Шьолер отваря книжарницата. Когато Адолф Хитлер е на власт, притежателят на книжарницата се съпротивлява на идеологическата политика на режимаи отхвърля да продава пропагандна литература. След като Съюзниците завладяват Берлин, тази книжарница е една от първите, които получават лиценз да продължат активността си и позволение да продават британски книги. Оттогава книжарницата се трансформира в централно място за срещи на феновете на книгите в Берлин.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР