Ако сте били във Франция през летните месеци, вероятно сте

...
Ако сте били във Франция през летните месеци, вероятно сте
Коментари Харесай

Пастис

Ако сте били във Франция през летните месеци, евентуално сте виждали сервитьорите в чаровните френски кафенета да се промъкват сред многочислените си клиенти, разнасяйки високи чаши с мъждив бледожълт алкохол.

Ако се чудите, това е пастис, и ще бъде обект на нашата публикация. Обичан от мнозина и културно признат даже от тези, които го презират, пастисът се е трансформирал в неофициалната напитка на лятото във Франция, изключително в южните райони на страната.

И по този начин, какво тъкмо е пастис, какъв е усетът му и по какъв начин се трансформира от карамелено кафяво на бледожълто? Събрахме всичко, което би трябвало да знаете за това особено френско алкохолно прелъщение.

Пастис – същина

Пастисът е тежка алкохолна напитка с мирис на анасон. Аперитивът е създаван най-често в Южна Франция. Обикновено има към 40-45% алкохол и може да се похвали с по-малко от 100 г на литър захар. Името пастис идва от окситанската дума за каша.

Къде се прави пастис

Пастисът е продаден за първи път в комерсиалната мрежа през 1932 година от Паул Рикард, тъкмо 17 години откакто абсентът е неразрешен. Въпреки че в този момент се дестилира в шепа райони, спиртната напитка се употребява най-често в Марсилия, Вар и други области в Прованс, Южна Франция.

Как се прави пастис

Въпреки че съществуват занаятчийски версии, множеството бутилки с този алкохол се подготвят посредством разбъркване на безпристрастен главен алкохол с есенция с мирис на женско биле. В по-малките индустриални дестилерии вместо това може да се употребява анасонова есенция/екстракт. Правното определение на пастис разказва алкохола като спиртна напитка с мирис на анасон, съдържащ 40% алкохол.

Как пастисът придобива цвета си

Сам по себе си пастисът, сходно на доста спиртни питиета ликьори, има карамелен нюанс. Въпреки това, когато се добави капка вода, напитката придобива мъждив, бледожълт нюанс. Това е по този начин, тъй като пастисът съдържа терпени, които стават неразтворими, когато се разреждат с под 30% % етанол. Ето по какъв начин напитката придобива присъщата си мътност в чашата, откакто се добави вода!

Каква е историята на пастис

Пастисът в началото е основан при започване на 30-те години на предишния век вследствие на възбраната на абсента. По това време французите били луди по спиртни питиета с мирис на анасон и след възбраната на абсента Рикар основал и продал в комерсиалната мрежа пастис като опция на абсента.

Какъв е усетът на пастист

 Пастис поднасяне Снимка: jackmac34 / pixabay.com

Пастисът постоянно се съпоставя с абсент, макар че двата типа алкохол в действителност не са толкоз сходни. Пастисът има повече мирис на женско биле и анасон. Ако преди сте пили арак, узо или ракия, това са сходни спиртни питиета.

Как най-добре да се насладите на пастис

Въпреки че е най-добре да се насладите на пастиса, като го пиете чист или добавите малко вода към него, съществуват шепа коктейли въз основата на напитката. Най-популярните са Rourou (направен с ягодов сироп), Tomate (направен с гренадин) и Perroquet (смесен със сироп от зелена мента). Когато се употребяват последните два микса (гренадин и ментов сироп), коктейлът се назовава Feuille Morte („ мъртъв лист “). Пастисът постоянно се заменя с други известни коктейли, които изискват абсент, най-много Sazerac.

Кога е най-добре да се насладите на пастис

Паститът се пие през цялата година от разнообразни пиячи, макар че напитката нормално се употребява като аперитив по време на френския аперо час. Въпреки това, през уикендите пастисът постоянно се употребява през целия ден, до момента в който играете релаксиращи игри на петанк под слънцето – въпреки че е заслужено предизвестие, че заради високото си алкохолно наличие може да ви хване, без да се усетите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР