Ако сме загубили време за подготовка ва Европредседателството, по-скоро мисля,

...
Ако сме загубили време за подготовка ва Европредседателството, по-скоро мисля,
Коментари Харесай

З. Златанова: От правителството трябва да започнат да говорят за същностната част на Европредседателството

Ако сме изгубили време за подготовка ва Европредседателството, по-скоро мисля, че то е в същностната част, а не толкоз в представителната
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ някогашният вицепремиер по европейските въпроси в държавното управление на Пламен Орешарски Зинаида Златанова. Тя посочи, че по-малките страни обичайно доста натъртват на представителната част.

Мисля, че в това отношение министър Лиляна Павлова свърши работа. Боя се, че в същностната част няма, може би, да е това оценката. Дано да не се окажа права!  Тя (оценката б.р.) ще пристигна най-после на председателството.  Какво имам поради? Имам поради това, че ние даже не сме чули нито един български министър, който ще управлява съответния формат на Съвета, да е споделил какви цели има в ресора си. Нямаме може би нито едно изявление, в което да чуем по какъв начин дадени досиетата - пакетите от документи, които са на масата за разглеждане в Европейски Съюз - ще бъдат процедирани от председателстващия съответния съвет български министър. Мисля, че незабавно би трябвало да стартират да приказват за това от държавното управление.

Българското председателство ще бъде оценено точно съгласно завършените, обработените и разкритите нови досиета, безапелационна е Златанова.

В множеството случаи, това са въпроси, които към този момент са придвижени до някаква степен и от страната, която ръководи съответния съвет, зависи дали ще бъдат доведени до край. Затова споделям, че е доста мъчно да реши, тъй като в общественото пространство няма никаква информация по този въпрос. Обръщам внимание, отрасловите министри би трябвало незабавно да срещнат обществеността с това какво считат да вършат по обособените досиета.

Златанова даде два образеца – нямаме обществена информация по какъв начин министър Радев счита да контракти Дъблинския правилник, нито каква е позицията на страната ни за кохезионната политика в идващия европейски бюджет, който ще бъде по-малък поради брекзит. Трябва да търсим и нови способи за финансиране на нашите обществени средства, безапелационна е тя и оцени досегашната кохезионна политика като „ по-скоро сполучлива “:

Факт е, че и заради рецесията, която доближи Европа 2008-ма година, и заради други аргументи, този дял обществени вложения нямаше по какъв начин да бъдат вложени единствено със лични старания на новите държави-членки от Централна и Източна Европа, само че също по този начин е реалност, че освен в България на тези еврофондовете им се разнесе недобра популярност с оглед корупция и злоупотреби и централизация на в елитите и други неща. Но по този начин или другояче тази политика и Европа, и в България необятно се смята за сполучлива, което не значи, че Европа към този момент няма други цели. Сигурността е приоритет на всички нас, съгласете се. С тези външнополитически събития към Европа, към всичките ѝ граници е обикновено да е приоритет и да се пренасочват средства. Това е по-добре да се комуникира в този момент с българските жители, в сравнение с да се комуникира предпочитание, което няма по какъв начин да стане.

Според Златанова, като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България „ няма какво изключително доста да направи “ във връзка с европейската вероятност на Западните Балкани и държавното управление по-скоро се пробва да даде на страните в района политическо обръщение.

В Европа има открита народна власт която допуска и вотове на доверие и митинги по улиците и никой не би се учудил че такива неща се случват у нас, разяснява още някогашният министър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР