Ако си мислите, че сте умни, може да решите да

...
Ако си мислите, че сте умни, може да решите да
Коментари Харесай

4 необичайни знака за интелигентност, които показват, че може да си по-умен от средната статистика

Ако си мислите, че сте умни, може да решите да ревизирате коефициента си на просветеност в някой от многото IQ проби. В последно време обаче откривателите в региона проучват някои по-скоро необикновени знаци за просветеност, за които по всяка възможност даже не сте се замисляли.

Тези 4 необикновени знаци за просветеност са:

 1.  Имаш по-скоро демократични политически възгледи

Умните хора са по-скоро демократични в обществените си визии и това може да е провокирано от еволюционни аргументи. Сатоши Каназава, постепенен психолог в едно от най-реномираните английски висши учебни заведения London School of Economics (LSE), споделя, че интелигентните хора имат податливост да гледат към по-новите хрумвания, вместо да се придържат към консервативните такива.

„ Общата просветеност, опцията да обмисляш причинно – следствените връзки, е дала на нашите предшественици преимущество при решаването на еволюционни проблеми, за които не са имали подготвени решения “, споделя Каназава. „ В резултат е по-вероятно интелигентните хора да разпознаят и схванат тези нови благоприятни условия и обстановки, в сравнение с по-малко интелигентните хора. “

Данните от дълготрайно национално изследване на юношеското здраве в Съединени американски щати поддържат думите на Каназава. То открива, че младежите, които се самоопределят като „ доста демократични “ имат междинен коефициент на просветеност от 106 по време на юношеските си години. От друга страна тези, които се дефинират като „ доста консервативни “, имат приблизително IQ от 95 в юношеството си.

Установено е, че страни, чиито жители се показват по-слабо на интернационалните проби по математика, имат по консервативни политически възгледи и политически системи и ръководство като цяло.

Това дава съображение на доста учени да вършат директна връзка сред интелигентността и демократичните социалноикономически възгледи.

 2. Редовно пиеш алкохол

Донякъде е необичайно, че пиенето на алкохол може да е знак за просветеност. Но проучванията допускат точно това. Това също може да е обвързвано с еволюционното ни израстване.

В проучвания, обхванали както американци, по този начин и британци, Сатоши Каназава и екипът му разкрили, че хората с високи резултати на IQ тестванията в детска и юношеска възраст, са консумирали повече алкохол в зрелост спрямо хората с ниски IQ резултати.

Въпреки че висок коефициент на просветеност в детството се асоциира със здравословен метод на живот, към този момент се свързва и с постоянната консумация на алкохол в по-зряла възраст. Каназава изяснява, че това е по този начин още веднъж, поради склонността на интелигентните хора да одобряват нови еволюционни полезности спрямо по-малко интелигентните човеци. Консумацията на алкохол от своя страна, както и на цигари и тютюневи произведения, а също и приемането на опиати са еволюционно нови феномени.

 3.  Използвал/а си леки опиати за наслаждение

Изследванията за използването на опиати откриват сходни резултати (поради същите съществени причини) с тези за използването на алкохол. Проучване, оповестено през 2012 година и обхванало повече от 6000 британци, родени през 1958 година, открива директна връзка сред високия коефициент на просветеност и използването на неразрешени субстанции в зрелост. „ Висок IQ на възраст 11 години се асоциира с по-голяма възможност за приложимост на съответни неразрешени вещества 31 години по-късно, “ пишат доктор Джеймс Уайт и сътрудниците му.

Те заключават, че за разлика от множеството проучвания, които асоциират високата просветеност в детството със здравословните привички в зрелост, техните открития допускат, че високият IQ в детските години може да се окаже повода за придобиване на държания, които са евентуално нездравословни (опасни) в зрелост.

Изследването не твърди, че интелигентните човеци е евентуално да добият взаимозависимост от опиати. Казва обаче, че за тях е по-вероятно да опитват в някакъв стадий от живота си.

4. Ти си слаб/а

Добре е да се знае, че интелигентността води до здравословно държание, само че също и до някои по-рискови такива.

Изследване от 2006 година проучва данните от 2223 служащи в опазването на здравето на възраст 32 до 62 години. Резултатите демонстрират ясно, че колкото по-голяма е обиколката на талията, толкоз по-ниски са когнитивните качества.

Друго проучване демонстрира, че по-нисък IQ в детството се свързва с алчност и затлъстяване в зрелост. Проучването твърди, че за 11 годишните, които се показват с по-нисък резултат на устни и писмени проби, е по-вероятно да са дебели в 40-те си години.

Изводът от тези проучвания е, че за интелигентните хора е по-малко евентуално да се придържат консервативни способи на мислене и държание. За тях е доста по-вероятно да търсят нови хрумвания и прекарвания. Това обаче може да докара до по-рисково държание.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР