Ако се приеме европейското законодателство по Зелената сделка за климатичен

...
Ако се приеме европейското законодателство по Зелената сделка за климатичен
Коментари Харесай

Прогноза: България ще е сред най-засегнатите в ЕС от Зеления пакт

Ако се одобри европейското законодателство по " Зелената договорка " за климатичен неутралитет до 2050 година в този си тип, най-засегнатите от това браншове в България ще бъдат енергийният и то в частта, която визира въглищата, и превозът и през вторичността на натиска - металургията, химията, строителството, селското стопанство. Такава прогноза направи на конференция в Българска телеграфна агенция президентът на КНСБ Пламен Димитров. Най-важната причина за сходен неподходящ сюжет е делът на електрическа енергия, която се създава от въглища, разясни той.
Тезата му бе подкрепена и от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Предприятията от металургията и тежката химия, ще бъдат наранени от " зелената договорка ", тъй като те употребяват доста количество сила и нейната висока цена ще ги направи неконкурентоспособни, разясни то

Като цяло, България е една от най-засегнатите в Европейски Съюз във връзка с трансформациите, които предстоят във всички стопански браншове, уточни ръководителят на Икономическия и обществен съвет Лалко Дулевски. Ръководството на Института показа по време на конференцията мнението си " Eвропейският зелен пакт - стопански, обществени и екологични провокации и вероятни решения за България ".

Наред с това Икономическият и обществен съвет поддържа абсолютно концепцията Европейски Съюз да стане водач при постигането на индиферентност във връзка с климата, съобщи Дулевски.

Трудно е да се дефинира на този стадий какъв брой работни места у нас ще бъдат наранени от " Зеления пакт ", само че по първи калкулации, в енергийния бранш става дума за сериози числа от порядъка на 90 хиляди до 150 000 души, сподели шефът на КНСБ Пламен Димитров. Това е огромна обществена цена, само че не е най-важната, по-важната е енергийната сигурност, а когато няма задоволително предложение на електрическа енергия, цената ще тръгне нагоре, предизвести той.

Според него най-щадящ към нашите благоприятни условия и запаси, както и отговарящ на националните ни ползи метод, е заложеният в Интегрирания проект за климата и енергетиката - въглищните централи да работят до 2030 година Това е постижима цел, със съответните дерогации и намаляващ потенциал, сподели Димитров, само че посочи, че АЕЦ " Белене " няма да е подготвена към 2030 година и в този смисъл заместващите мощности могат да са през ВЕИ или газ, като и това е под изискване.
Ако не се реши казусът с договорите на американските централи, механизмите за потенциал не са вероятни, тъй като Европейска комисия не разрешава това и в случай че няма механизми за потенциал, останалите въглищни мощности не могат да бъдат обезпечени, добави Пламен Димитров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР