Ако Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович са най-успешните

...
Ако Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович са най-успешните
Коментари Харесай

Страшилището на корта Енрико Бекуци и неговата голяма тенис мечта

Ако Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович са най-успешните тенисисти в историята на професионалния тенис, то Енрико Бекуци е на другия полюс. 47-годишният италианец е не просто доста, доста надалеч от триумфите на тенис звездите, той даже не може да завоюва мач от главната скица на шампионат от другите равнища на професионалния тенис.

Дори известният американски бизнес ежедневник Wall Street Journal още преди години обръща внимание на Енрико Бекуци и му посвещава публикация, озаглавена " Една легенда на веригата Чалънджър ". Тогава италианецът е на 40-години, а през днешния ден нещата не са се трансформирали кой знае какъв брой за тенис мечтателя.



От 26 години Бекуци се пробва да завоюва мач, който да му даде точки за ранглистата на ATP, само че всякога удря на камък. Така тенисистът към този момент е натрупал 270 изгубени мача и продължава да чака първата си победа на сингъл, която да го вкара в ранглистата на ATP, написа испанското издание Marca, разказвайки историята на този забавен тенис деец, който пътува по разнообразни краища на свети от обич към тениса и в гонене на фантазията си.

Първите стъпки на Бекуци в тениса в действителност идват късно - едвам на 9-годишна възраст той за първи път хваща ракета. Дървената ракета, която му дава татко му. С нея той стартира да се учи да удря вярно топката в домашни условия. Така се ражда любовта на Енрико към тениса. " Израснах с мачовете на четиримата мускетари на 80-те години на ХХ век: Лендъл, Макенроу, Виландер и Конърс. И един талант: Гийермо Вилас ", споделя Бекуци, представен от Marca.



" Тенисът е моята пристрастеност. Започнах да играя на спортно равнище на 21 години. Казваха ми, че съм прекомерно остарял, само че не обръщах внимание на това. Когато се опитваш да сбъднеш една фантазия, възрастта е без значение ", прибавя Бекуци.

В историята на италианеца има и българска връзка. Бекуци разкрива, че на един шампионат в София преди 17 години е бил покрай първата победа. " Веднъж през 2003, на шампионат в София, съвсем завоювах първия си мач ", споделя Енрико и добавя: " На идващия ден упражнявах още по-здраво. Докато имам сили ще пробвам. Не желая да се отхвърлям. Просто една победа, това е всичко, което диря. Една победа и се пенсионирам ".


Справка със статистиката в формалния уебсайт на ATP демонстрира, че през септември 2003 година Енрико Бекуци фактически е взел участие на шампионат в София, който е бил с награден фонд 25 000 $. Любопитното е, че това е и първият мач на Бекуци, фигурирарщ в формалната статистика на ATP. Не можем да сме изцяло сигурни, че италианецът приказва тъкмо за този шампионат, само че в случай че е по този начин, думите му се разминават съществено с действителността, защото съгласно архивите на ATP, в родната ни столица Бекуци губи от №375 в ранглистата по това време гръцки тенисист Константинос Економидис с неособено влиятелния резултат 0:6, 0:6.

Така или другояче, историята на Енрико Бекуци е завладяваща и ексцентрична, а ние му пожелаваме в най-близко бъдеще да сбъдне фантазията си и да се поздрави с по този начин дългочаканата победа.

Водеща фотография: Marca
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР