Ако разширим емисиите за транспорт, трябва да сме сигурни, че

...
Ако разширим емисиите за транспорт, трябва да сме сигурни, че
Коментари Харесай

Петър Витанов: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните

Ако разтеглим излъчванията за превоз, би трябвало да сме сигурни, че имаме обезщетения, съобщи евродепутатът

Българският евродепутат Петър Витанов даде изявление за авторитетното брюкселско издание.

Това оповестиха от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

„ Европейската комисия предложи широкообхватно законодателство, ориентирано към понижаване на излъчванията от автомобилния превоз в целия Европейски Съюз. Но част от предложенията крият риск от задълбочаване на неравенството, в случай че не бъдат приложени вярно “, споделя Витанов, който е началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, както и координатор в Комисията по превоз и туризъм.

„ Ако желаеме да бъдат изпълнени амбициозните цели за реализиране на стандартите за излъчвания на СО2 за леки и лекотоварни коли, би трябвало да сме сигурни, че инфраструктурата за различни горива също е налице “, разяснява социалистът.

Петър Витанов обрисува и проблемите пред бъдещата промяна.

„ Ако желаеме да не изоставаме от Съединените щати и Китай в промишлеността и високите технологии, би трябвало да подтикваме електрическите транспортни средства с нулеви излъчвания. От позиция на достъпността, всички огромни производители се насочват към произвеждане на коли с нулеви излъчвания. Според специалистите пазарът се трансформира и до 2026 година цената на електрическата кола ще се изравни с цената на елементарен автомобил “, споделя още Витанов.

Според българския евродепутат колкото по-бързо се сътвори този пазар, толкоз по-бързо той ще стане наличен и за всички европейци.

По мотив предлагането на Комисията за разширение на системата за търговия с излъчвания с включване на автомобилния превоз, Петър Витанов разяснява: „ Най-големият проблем е санкционирането на бедните. Трябва да се уверим, че има задоволително обезщетения за уязвимите хора. Ако разтеглим излъчванията и за превоз, би трябвало да сме сигурни, че имаме обезщетения. Защото това разширение ще докара до по-високи цени на горивата, което ще увеличи цените за превозване на всички артикули и това ще е огромен проблем “.

Витанов акцентира, че следва и сериозен спор по въпроса по какъв начин ще се финансира социално-климатичният фонд, като евентуално по тази тематика ще сблъскат позиции богатите и по-бедните страни в Европейски Съюз.

А във връзка рецензиите на промишлеността, че е незаслужено да се ползват „ зелени налози “, до момента в който не е налична чиста технология, Витанов разяснява: „ Не би трябвало да наказваме бизнеса, в случай че няма друго решение “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР