Ако работодателят дължи повече от две заплати, работникът да поиска

...
Ако работодателят дължи повече от две заплати, работникът да поиска
Коментари Харесай

Бисер Петков предлага работници да искат обявяване в несъстоятелност на фирма, която им дължи две заплати

Ако работодателят дължи повече от две заплати, служащият да изиска оповестяване в неплатежоспособност на компанията. Това предложение направи общественият министър Бисер Петков пред Българска национална телевизия. По думите му този текст ще бъде записан в измененията в Закона за обезпечените вземания на служащите и чиновниците. Очаква се законопроектът да е подготвен до края на месеца и по-късно да влезе за разискване в пленарна зала.

Сред другите заложени промени са да се усили срокът за взимане на обезщетение след овакантяване на служащ, последвано от банкрут на работодателя. В момента това може да стане до три месеца, откакто двете страни приключат взаимоотношенията си. Очаква се срокът да стане 6 месеца, защото доста работодатели бавели компенсациите, защото възнамерявали банкрута на компанията си.

Бисер Петков сподели още, че в законопроекта е записано, че компании, които дължат пари на служащи, няма да могат да се трансферират на трети лица. Освен това процедурата по кандидатстване за обезщетение от Фонда за компенсации щяло да се редуцира.

Социалният министър добави, че пълномощията на Инспекцията по труда ще бъдат разширени, само че не посочи по какъв начин. По думите му институцията е направила стотици инспекции от началото на годината.

Петков добави, че забавените заплащания на служащи от началото на годината за в размер на 23 млн. лева, като повече от половината от тях към този момент са разплатени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР