Ако през последните години някой беше казал, че ще има

...
Ако през последните години някой беше казал, че ще има
Коментари Харесай

Президентът и премиерът чегъртат в сектора за сигурност

Ако през последните години някой беше споделил, че ще има държавно управление, което да смени единствено за няколко седмици съвсем 100 на 100 от ръководителите на служби в бранша за сигурност, всички щяха да му се изсмеят. Случи се без кой знае какъв брой шумни разногласия и кавги. Става дума за постове, при които даже една кадрова смяна беше задоволителна да провокира преди даже война - било сред президент и държавно управление, сред разнообразни политически или стопански лобита, сред парламент и кабинет, сред ръководещи и съпротива.

Президентът и държавното управление му успяха да създадат невъзможното. За много къс период подготвиха, проведоха, организираха и затвориха сполучливо процесите по промяната на основни за страната и ръководството структури в бранша за сигурност. Бяха сменени ръководителите на ДАНС, ГДБОП, Военна полиция, военното разузнаване, цивилното разузнаване, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който е и най-висшата професионална длъжност там. Сменени бяха и ръководителите на вътрешна сигурност, на инспектората, административният секретар на Министерство на вътрешните работи, на националната полиция, на жандармерията...

 

Мълниеносната интервенция на министър председател и президент беше още по-успешна

 

за тях и заради това, че доста бързо сложиха нови ръководители, за които мъчно могат да отрекат, че са им близки. Нeщо, което в действителност може да се окаже доста по-важно, в сравнение с всяка шумна кадрова промяна в който и да е различен бранш, направена от служебното държавно управление. Още повече, че при специфичните служби ролята на президента е повече от директна за разлика от тази да речем в икономика, енергетика, автомагистрали, опазване на здравето и каквото и друго, където нещата се случват всекидневно единствено посредством служебните министри. Всичко в бранш " Сигурност " потегли, откакто президентът назначи служебното държавно управление. Премиерът и служебният министър Бойко Рашков съвсем незабавно нападнаха шефовете на ДАНС и цивилното разузнаване - надлежно Димитър Георгиев и Атанас Атанасов, които се оказаха в предълъг неплатен отпуск - от 7 май до 6 септември. Обявено бе, че службите са оставени на самотек и че са се самообезглавили. 

После служебният министър разгласи, че въпросът за махането на шефовете на  Държавна организация " Национална сигурност " и Държавна организация " Разузнаване "  е реторичен.

 

Дни по-късно президентът Румен Радев подписа от Рим

 

указа за освобождаването на Димитър Георгиев от поста ръководител на Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС). С различен декрет държавният глава назначи дотогавашния шеф на териториалното звено на организацията в Кюстендил Пламен Тончев. Последният е бил дълго време началник на териториалната дирекция във Враца, а преди да работи в ДАНС, е бил във врачанската конструкция на ГДБОП. 

Самият Георгиев от своя страна атакува президента и служебния кабинет, като разгласи, че е работил с 5 държавни управления и не можело да се приказва, че е политически привързан. Той беше първият, който обвърза уволнението си с разбитата през март група за шпионаж в интерес на Русия и загатна, че това разследване е първото нещо, за което е бил питан от служебното държавно управление. После непосредствено разгласи, че Бойко Рашков няма допуск до класифицирана информация и че няма по какъв начин навръх него да споделя за съветската шпионска група.

Последва уволнението и на ръководителя на Държавна организация " Разузнаване "  Атанас Атанасов, който непосредствено упрекна, че кадровите смени на Радев и Янев са в действителност дългата ръка на Кремъл.  " Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, а също и координираните дейности с един прочут предприемач с доста обвинявания ", обвини Атанасов. Според него било възможно 

 

да е задействан план  " Здравствуйте, братушки "  

 

и той да не е за съветските туристи по морето. „ Не приказвам за литература, просвета, а за зловредното съветско въздействие, имайки предвид руските специфични служби “, разгласи той и даже заприказва за импийчмънт на президента.

Всички тези обвинявания доста бързо заглъхнаха, и то потопени, в това число и в подигравателни постове на съветския дипломат в София. Подхранването пристигна и от бездействието на прокуратурата към обвиняванията на т.нар.руска шпионска група. Тук обаче се случи нещо, на което никой не обърна внимание. И то беше, че на мястото на Атанасов в ДАР бе назначен Антоан Гечев, който е полковник и беше съветник – боен, военноморски и военновъздушен аташе в посолството на България в Рим. Той беше зам.-шеф на работа " Военна информация "  която е в действителност военното разузнаване. Сега той застана начело на ДАР, което пък е така наречен цивилно разузнаване. Нещо, което се случва за първи път. Винаги до момента се спазваше правилото да няма разбъркване сред двете разузнавания. 

 

Не закъсня и интервенцията по слагане на шеф на военното разузнаване 

 

Беше предложен полк. Венелин Венев да бъде назначен на длъжността шеф на Служба „ Военно разузнаване ” и да бъде почетен с висше офицерско звание „ бригаден военачалник “. До преди идването на служебния кабинет военното разузнаване се ръководеше краткотрайно от Велко Атанасов, който дълго време изчакваше да стане титуляр. Именно той беше окуражителен преди няколко месеца от основния прокурор Иван Гешев  за разкриването на съветските шпиони. Стана ясно, че Атанасов към този момент не е даже краткотраен началник, а е в графата зам.-директори. 

И чистката в Министерство на вътрешните работи беше цялостна. Първо беше махнат шефът на ГДБОП Любомир Янев и бе комплициран шефът на специфичните интервенции в същата служба Калин Стоянов. 

После беше махнат основният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, тъй като не е направил нищо против полицейското принуждение по време на летните митинги предходната година. Иванов съобщи, че знае " доста неща за доста хора, само че законът не му разрешава да реагира ". По негови думи претекстовете за отстраняването му са политически и без ясни причини.  На негово място беше комплициран зам.-шефът на пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Тодоров има удивително кариерно израстване, откогато Бойко Рашков пое Министерство на вътрешните работи. Първо трябваше да стана титулярен началник на ОДМВР-Пловдив на мястото на Йордан Рогачев. Рогачев обаче излезе в бащинство и Рашков не съумя. Тогава пристигна решението Тодоров да се качи още по-високо, като основен секретар. Това несъмнено ускори опозиционните обвинявания, че в Министерство на вътрешните работи

 

кадрува по пловдивска линия съветникът на Радев

Пламен Узунов,

 

а Рашков единствено легализира. Рашков бързо махна и шефа на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков, като внуши, че точно тази конструкция има съществена роля в всеобщото подслушване на протестиращи през лятото на предходната година. Любопитното в случая е, че от целия сектор служебното държавно управление запази единствено като председател на Държавна организация " Технически интервенции " Цветан Китов. Като оставим настрани, че и той беше в отпуск, когато пристигна служебното държавно управление, както и че се приказва за всеобщо подслушване, а то се реализира механически тъкмо от ДАТО, е необичайно каква е цената на оцеляването му. Още повече че Китов минава за доста непосредствен на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Има и нов титулярен началник на военната полиция в лицето на Ивайло Сотиров.

Със сигурност президентът се възползва от цялостната си власт и подмени целия управителен състав в бранша за сигурност. По хипотеза - със свои хора - фантазия за всеки ръководещ. Освен това даже и да пристигна друго ръководство, на него ще му бъдат нужни доста повече старания и време за смени. Най-малкото тъй като ще би трябвало да минат през същия президент, който назначава съвсем всички с финален декрет. Някъде в този интервал депутатката Татяна Дончева разгласи, че кадрови неточности на Румен Радев тъкмо в бранша за сигурност могат да му костват втория мандат, както и да заложат т.нар. партии на митинга на дузпата. Сега остава и да забележим кой ще е прав. И за това няма да се чака доста време.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР