Ако предложението бъде прието от Народното събрание, извънредното положение ще

...
Ако предложението бъде прието от Народното събрание, извънредното положение ще
Коментари Харесай

Томислав Дончев: След 14 май ще заработи целият стопански живот, без молове, кина и театри

Ако предлагането бъде признато от Народното събрание, изключителното състояние ще бъде анулирано след 13 май. Всички системи ще се опитат да се възстановят след 14 май. Целият останал икономически живот, без моловете, кината и театрите, ще проработят. На 6 май следобяд ще бъдат отстранени КПП-тата.
Това сподели пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че чака всички депутати да гласоподават „ за “, тъй като предлагането е в публичен интерес.

" Министърът на опазването на здравето ще може да лимитира дадени области, в случай че има огнище ", разкри Дончев част от ограниченията след 14 май.

По думите му оповестяването на изключително състояние е разрешило на страната да се оправи със опасността от ковид.

„ В други страни огромният проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички заболели. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим – импорт на защитни дрехи, научихме се да произвеждаме, разширихме потенциала на лечебните заведения, а обществото ни се научи какво да прави в тази обстановка “, сподели Дончев.

Той уточни, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без изключително състояние. По думите му в този момент страната ни минава в преходна фаза, след която се чака животът да се върне към естествен темп.

„ Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са нужни ограничаващи ограничения, те ще се контролират с акт, публикуван от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към естествения обществен и икономически живот, какъвто го познавахме “, уточни още той.

" Очакват се още няколко пика - през есента и зимата, има подобен сюжет, който споделя, че с този вирус ще живеем както с грипа, чака се че и през лятото вирусът ще затихне ", разяснява още той.

По отношение на отварянето на детските градини и яслите, Дончев съобщи, че не може да обещае съответна дата. Той посочи, че ще изчакат края на тази седмица и епидемиологичните данни, а на тяхна база ще се реши по какъв начин да работят в тази тенденция.

Относно кината и тетрите – отварянето им зависи от хода на болестта. При дълготраен спад държавното управление е готово да даде зелена светлина и на тях. " Театрите и моловете ще се отворят когато има дълготраен спад на вируса. Искаме да съхраним здравето на хората. Театрите и кината са доста рискови. Климатизацията подкрепя болестта. Готови сме да либерализираме всяка мярка когато има спад ", добави Дончев.

" Има страни, които махнаха изключителното състояние и такива, които го удължиха доникъде на лятото. Извънредното състояние дава мотив за спекулации. ", разяснява още вицепремиерът. Той съобщи, че се разискват спомагателни стопански ограничения за най-засегнатите бизнеси.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР