Ако преди десетилетие купуването на гласове е било изолиран феномен,

...
Ако преди десетилетие купуването на гласове е било изолиран феномен,
Коментари Харесай

Анализатори: Вотът вече масово се продава

Ако преди десетилетие пазаруването на гласове е било изолиран феномен, ангажираните в който са чувствали позор от дейностите си, то през днешния ден следеният избор е всеобщ и дори не се крие. Около тази теза се сплотиха политолозите Страхил Делийски и Стойчо Стойчев и социологът Кънчо Стойчев в изборното студио на бТВ на 3 ноември, когато се организира вторият тур на локалните избори.

" Това е част от тоталното завземане на пазара на локалната политика и то по всички линии – пазарът на обществените услуги, на публичните поръчки, до директното заплащане на ръка ", акцентира Делийски. Причината – когато липсва политически живот, когато партиите не са действителен представител на жителите и няма доверие, връзките се свеждат до насила, принуждение и непосредствено заплащане.

Според Кънчо Стойчев приказваме за 120 млн. лева, хвърлени за пазаруването на гласове единствено на тези локални избори. Преди 15 години 10-20% от партийните бюджети са отивали за нерегламентирани практики, до момента в който през днешния ден приказваме за над 60%, посочи той.

Политологът Стойчо Стойчев акцентира, че в дребните обитаеми места дори не се гласоподава толкоз поради парите, що се касае за " трайно устойчиви връзки " по линията на сегашни кметове, работодатели, мощни хора на локално равнище и така нататък

Към края на изборния ден в неделя от прокуратурата оповестиха, че следствията за нарушени политически права са 104.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР