Близкото приятелство води до прослава на „Брунзуик 15“, който десегрегира училището във Вирджиния

...
Ако попитате Марвин Джоунс, 75, удивително е, че той изобщо
Коментари Харесай

Ако попитате Марвин Джоунс, 75, удивително е, че той изобщо се е върнал в старата си гимназия, камо ли с лимузина, маршируващ оркестър и червен килим.

Когато Джоунс напусна училището във Вирджиния през 1966 г., той си „обеща“, че „никога няма да се върне там“, каза той пред CBS News. Той посещаваше училището в друга епоха: Училищата на юг се десегрегираха и неговото училище в Лорънсвил, Вирджиния, беше едно от тях. Джоунс беше едно от 14 деца, които направиха първите си болезнени стъпки в сградата.

„В автобуса учениците носеха листовки на KKK“, спомня си Джоунс. „Когато идвах по коридора, те затваряха носовете си и казваха „Ето го скункс“. Чувствах се така, сякаш имам проказа."

Другите студенти — Ивон Стюарт, Вернал Кокс, Сандра Голдман, Роза Стит, Куин Маркс, Джойс Уокър, Индия Уокър, Флорънс Стит, Елверта Кокс, Сесилия Мейсън, Каролин Бъруел, Беатрис Малоун, Барбара Еванс и Аштън Търман – имаше подобни преживявания.

Дори десетилетия по-късно спомените преследват Джоунс. Един ден, за да се опита да се излекува, Джоунс реши да напише писалка на хартия и да напише писма до същите ученици, които го измъчваха.

В едно писмо Джоунс каза, че е напуснал училището „много огорчен“ поради това как е бил „вербално малтретиран ежедневно“. Той написа 90 такива писма, изливайки болката и сърцето си, независимо дали бившите му съученици искат да го чуят или не. Повечето не го направиха, но едно писмо, което изпрати по пощата, имаше различен тон.

Пол Флешуд беше един от малкото студенти, които никога не тормозеха Джоунс или не казваха неприятна дума, и когато получи писмото, то „наистина го трогна“, каза той пред CBS News. Джоунс беше написал, че е имало „много дни“, в които той „искаше да започне разговор“ с Fleshood и смяташе, че те „можеха да бъдат приятели“.

Fleshood каза, че има усещането, че Джоунс се опитва да отвори врата. „Помислих си „Е, ще мина през тази врата“, каза Флешуд.

Двамата станаха близки приятели и миналата седмица Fleshood и други лидери на общността бяха домакини на церемония за честване на „Брунсуик 15“, прегръщайки с отворени обятия учениците, които някога са били третирани като недосегаеми.

Тогава Джоунс се върна в училището, където каза, че никога не е имал нито един добър ден като ученик.

„Това означава много“, каза Джоунс. "Това означава, че сме преодолели много. И аз оценявам това."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР