Ако попитате астрономите коя планета е най-близо до Земята, можете

...
Ако попитате астрономите коя планета е най-близо до Земята, можете
Коментари Харесай

Коя е най-близката планета до Земята? Отговорът не е толкова очевиден

Ако попитате астрономите коя планета е най-близо до Земята, можете да очаквате да получите един елементарен отговор. Но в реалност ще има няколко такива правилни отговора. Учените споделят, че ще има три най-близки планети до Земята, според от това по какъв начин формулирате въпроса и по кое време тъкмо го зададете.

Прост отговор на елементарен въпрос

Според учените на елементарния въпрос коя планета е най-близо до Земята, ще получите явен отговор - това е Венера. Тя се приближава най-близо до нашата планета на разстояние от 38 милиона км и никоя друга планета не може да бъде по-близо, пише Live Science. След това най-близката планета до нас ще бъде Марс, който може да се приближи до Земята на разстояние от съвсем 55 милиона километра. На трето място в този лист е Меркурий с разстояние от 77 милиона километра от Земята.
Но нашата планета рядко е покрай най-близката точка до която и да е от тези планети и трите непрекъснато обикалят към Слънцето с разнообразни скорости. Тоест дистанцията сред Земята и тези планети непрекъснато се трансформира.Коя планета е най-близо до Земята в този момент?
Ако попитате астрономите коя планета е най-близо до Земята в този момент, е мъчно да получите безапелационен отговор, тъй като Меркурий, Венера и Марс могат да бъдат такива планети. Всичко зависи от това къде се намират в съпоставяне със Земята, до момента в който обикалят към Слънцето.
 слънчева система  Снимка: Live Science
Например, в случай че Венера и Меркурий са покрай най-отдалечените си точки от Земята, от другата страна на Слънцето, а Марс е покрай най-близката им точка до Земята, тогава Червената планета ще бъде най-близо до нас. Но в случай че Марс е в най-отдалечената си точка от Земята, а Меркурий и Венера са покрай най-близките си точки до Земята, тогава Венера ще бъде най-близката планета.

Ако приказваме за януари 2024 година, тогава най-близката планета до Земята е Меркурий. Но след към 8 месеца Венера ще бъде по-близо до нас, а след 10 месеца – Марс. Но след 11 месеца Венера още веднъж ще стане най-близката планета до нас.
 Венера Венера Снимка: NASA
Нещата стават доста по-интересни, когато става въпрос коя планета е приблизително най-близо до Земята. Средно Венера е доста по-близо до Земята от Меркурий или Марс. Средното разстояние от втората планета от Слънцето до Земята е съвсем 41,5 милиона км. Меркурий е приблизително на съвсем 92 милиона километра от нас, а Марс е на малко над 78 милиона километра.

Но Том Стокман от Националната лаборатория в Лос Аламоса, Съединени американски щати, счита тези калкулации за погрешни. Той споделя, че е изчислено междинното разстояние сред орбиталните радиуси на всяка планета и дистанцията от Слънцето. Но тези калкулации не регистрират ситуацията на планетите една по отношение на друга по време на тяхното орбитално придвижване. Тези дистанции демонстрират на какво приблизително разстояние една от друга планетите обикалят към Слънцето.
 Марс Марс Снимка: NASAДействителната най-близка до Земята планета в Слънчевата система
Вместо това, определянето на междинните дистанции сред планетите може да се направи посредством пресмятане на всички дистанции сред всяка точка на двете орбити, споделя Стокман. Ученият и сътрудниците му откриха, че Венера в действителност се намира на приблизително разстояние от 169,9 милиона км от Земята, Марс е на разстояние 254,4 милиона км, а Меркурий е единствено на 155,5 милиона км.

Според Стокман, съгласно симулациите на придвижванията на планетите в Слънчевата система през последните 10 хиляди години, Марс е бил най-близката планета до Земята за към 17% от това време, а Венера е била най-близката планета до Земята за към 36% от времето. Но най-често най-близката планета е Меркурий - 47% от времето. Така приблизително най-близката планета до Земята е първата планета от Слънцето.
   живак Меркурий Снимка: NASA
Меркурий е най-близо до Слънцето и има най-малката орбита, което значи, че най-често е от същата страна на Слънцето като Земята и затова по-близо до нея. А Венера и Марс прекарват дълги интервали от време доста по-далеч от Земята. Поради това учените споделят, че Меркурий е приблизително най-близкият междинен комшия на всичките шест други планети в Слънчевата система.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР