Ако планирате бременност, добра идея е да обърнете внимание на

...
Ако планирате бременност, добра идея е да обърнете внимание на
Коментари Харесай

Какво е плодороден прозорец? И още за зачеването

Ако планирате бременност, добра концепция е да обърнете внимание на механизмите на работа на тялото и дните, които са най-подходящи за забременяване. Какво е овулация, по кое време е плодородният ви прозорец и какво става при нередовна менструация? Ще разберете в идващите редове.

„ Ох, на мама! “ има удоволствието да разгласи своето първо огромно целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и сегашни родители – Събитие на „ Ох, на мама! “ за бременни и родители, което ще се организира на 19.05.2024 година в Event Space 2020.

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев. 

А първата лекция е изключително подобаваща за вас!

“Искам бебе “ Всичко за зачеването

Час: 10:00ч. - 10:30ч.
Лектор: доктор Даниел Ставрев, акушер-гинеколог, АГ “Селена ”
Как да се грижим за тялото си за по-големи шансове за бебе, по какъв начин да действаме при проблеми със забременяването – малко по малко и какви са първите признаци на бременност – ще ни опише доктор Даниел Ставрев.

Д-р Даниел Ставрев - акушер-гинеколог и репродуктивен експерт, част от екипа на УСБАЛАГ " Селена "  в гр. Пловдив. Професионалните му ползи са ориентирани към репродуктивното здраве и оперативната гинекология. Комбинацията от професионални качества и персонално отношение към пациентките, прави доктор Ставрев един от най-търсените млади експерти в страната. Част от многочислените му специализации са тези в IRCAD,Франция, ISSA International, Верона и в ESGE.

 събитие

A ето и някои по-често срещани въпроси и техните отговори, свързани със зачеването:

Има ли най-подходящ интервал за забременяване?  
Да, и това е интервалът на овулация, тъй като тогава в тялото на дамата се освобождава подготвена за оплождане яйцеклетка. Менструалният цикъл на всяка жена е друг, надлежно овулацията настава в друг интервал за всяка една, само че най-вероятно е да забременеете в дните преди овулацията и на самия ѝ ден.

Как да схвана дали съм в овулация?
Най-сигурният метод за определяне на деня на овулация е ултразвуковото наблюдаване. Приблизително ѝ изчисляване е като вземете датата на първия ден от последната менструация, към нея добавите приблизително през какъв брой дни настава цикълът и от получения резултат извадите 14 дни – това почти е датата ви на овулация. Обикновено овулирате към две седмици (14 дни) след първия ден от последния ви менструален цикъл, в случай че той е с честота към 28 дни. 
Някои дами настояват, че усещат признаци и знаят тъкмо по кое време овулират, до момента в който други споделят, че не могат да схванат по кое време е настъпил моментът. Ако планирате забременяване, обърнете внимание на следните признаци:  
    • Повишено вагинално течение – секретът се покачва и трансформира. Консистенцията му става еластична и разтеглива, наподобяваща яйчен белтък.
    • Болка в региона на овулиращия яйчник или неопределена болежка ниско в корема или кръста.
    • Промяна в базалната температура.
    • Повишено либидо.

Освободената яйцеклетка е витална към 24 часа, интервал, в който до нея би трябвало да доближат сперматозоиди. Те на собствен ред имат жизненост приблизително сред 3 и 5 дни, което значи, че най-благоприятният интервал за забременяване е няколко дни преди овулацията и на самия ѝ ден.

Кое може да ми подсигурява, че ще забременея?
Няма гаранции, че ще съумеете незабавно да заченете. Според лекарите шансът за настъпване на бременност при изискване, че очевидно всичко е наред, при сътрудниците е към 25 % в границите на един месечен цикъл. При постоянни и дейни ежемесечни опити съвсем при 50% от двойките до третия месец настава бременност. В рамките на една година постоянни опити за забременяване при двойка без здравословни проблеми шансът да съумеете е над 90%.

Кога е плодородният ми прозорец?
Плодородният прозорец е интервалът, в който шансът да заченете е най-голям. Това са към 9 дни в месеца, включващи 5 дни преди овулацията, самият ден на овулация и 3 дни след нея. Лекарите поучават в посочения фертилен прозорец половите контакти да бъдат през 1 ден, а не всеки, защото най-хубавата централизация на качествени сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово самоограничение.

Какво става, в случай че менструацията е нередовна?
Нередовният менструален цикъл не значи безусловно, че не можете да заченете. Това ще дефинира доктор, в случай че прецените, че би трябвало да извършите консултация и обзор или в случай че опитите да заченете са несполучливи в дълъг интервал от време. С нередовния цикъл ще ви бъде по-трудно да определите денят на овулация и плодородния прозорец. Може да опитате да водите дневник, в който прецизно да отбелязвате датата на цикъла, неговата дълготрайност и през какъв брой дни настава. 
Прилагайте формулата за пресмятане деня на овулация всеки месец, когато сте в цикъл - датата на първия ден от менструацията, към нея прибавете приблизително през какъв брой дни настава цикълът и от получения резултат извадите 14. Ще получите подобен резултат за деня, в който овулирате, само че пък имате 9-дневен благодатен прозорец към тази дата, в който да „ работите “ за бебе. Консултирайте се с доктор по отношение на нередовния цикъл, с цел да изключите здравословни проблеми възпрепятстващи зачеването.

Повече отговори ще получите на място от доктор Ставрев по време на лекцията му на 19 май. 

Събитието на „ Ох, на мама! “ за бременни и родители се реализира с подкрепата и доверието и на нашите генерални спонсори ,  " и верига хипермаркети  , както и нашите спонсори от Дентална клиника , компанията за дермокозметика , групата от фармацевтични компании , ръководещото фондове дружество , марката производител на бебешки колички и продукти 

ЩЕ ИМА ТОМБОЛИ С ФАНТАСТИЧНИ НАГРАДИ!

Сайтът Ohnamama.bg, част от Nova Broadcasting Group, е създаден в съдействие с лекари, специалисти и профилирани екипи. Целта е наличието да бъде пълностоен и благонадежден източник на информация, който да помогне на бъдещите и актуалните родители в комплицираната задача да отгледат децата си. Той обгръща родителското пътешестване от стадия „ Искам да забременея “, през бременността, чак до първите три години от детството.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР