Ако пет дни в седмицата се събуждате рано-рано сутринта, за

...
Ако пет дни в седмицата се събуждате рано-рано сутринта, за
Коментари Харесай

Спането до късно през уикенда всъщност е вредно

Ако пет дни в седмицата се събуждате рано-рано сутринта, с цел да съумеете да отидете на работа и да свършите всички задания за деня, най-вероятно през мозъка ви най-малко един път е минавала мисълта: " Този уикенд ще се наспя същински! " Това е предписание, което доста работещи възрастни и даже възпитаници следват. Но специалистите споделят, че нарушаването на рутината през уикенда не е добра концепция, написа vesti.bg, базирайки се на Рамблер.

Съвременният живот от време на време ни постанова да жертваме доста качеството или продължителността на съня, с цел да имаме време да свършим работа, да беседваме с приятелите и фамилията си и да намерим време за занимания. Учените са открили, че хроничното недоспиване се отразява на всички системи на организма.

Последици от неприятния сън

На първо място страдат мозъкът и нервната система: покачва се равнището на експанзия, изчезва възприятието за комизъм, понижава се концентрацията. Освен това дефицитът на сън води до нарушавания в обмяната на веществата, като покачва кръвната захар и понижава чувствителността на клетките към инсулина. А това е директен път към диабета.

Лишаването от сън се отразява и на имунната система: Проучванията демонстрират, че хората, които дълго време спят по-малко от шест часа, са по-предразположени към по-тежко протичане на вирусни болести.

Чувствайки се лишени от сън, доста хора вземат решение да се наспят през уикенда: вместо нормалните 6-7 часа, те си разрешават 10-12 часа в леглото, променяйки времето за пробуждане.

Погрешни разбирания

Учените настояват, че посредством по-дългия сън през уикенда не се компенсира неналичието на отмора от седмицата. Той в действителност нарушава циркадните ритми, нарушава навика за ранно ставане, заради което по-късно е още по-трудно да се измъкнем от леглото в понеделник.

Освен това някои експерти считат, че навикът да се спи задоволително през уикенда в продължение на няколко дни след такова нарушение на режима, оставя когнитивните качества на мозъка нарушени. Какво значи това? Има възможност след една неделя, прекарана до обяд в леглото, в понеделник и вторник да се чувствате унищожени, концентрацията ви да намалее, а паметта ви да пострада.

Сомнолозите ви поучават да изместите времето за лягане с един час, с цел да получите повече време за отмора. Или пък, в случай че имате 15 минути в средата на деня (не повече), подремнете. Но преди този момент изпийте чаша мощно кафе. Когато се разсъните, ще се чувствате доста по-бодри, в сравнение с сутринта.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР