Ако общинският съвет е органът на властта в общината, защото

...
Ако общинският съвет е органът на властта в общината, защото
Коментари Харесай

Каква е ролята на кмета и какви правомощия има?

Ако общинският съвет е органът на властта в общината, тъй като има основни пълномощия и гласоподава за приемането на решения, то кметът е органът, който реализира използването на тези решения и следи за осъществяването им.

Местната власт в България е конструирана по този начин, че кметът не може да ръководи без общинският съвет да е приел решения по въпросите , свързани с развиването на общината. Дейността на общинския съвет обаче се подкрепя от локалната администрация, която е назначавана и ръководена от кмета. Тази взаимозависимост сред тях им постанова да си сътрудничат, с цел да могат да извършват функционалностите си. Кметът е определен от популацията, с цел да извършва предизборната си стратегия, а съветът дефинира дали това ще се случи със своята поддръжка за предложенията му.

Основните пълномощия на кмета са избрани в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Други закони също му дават подготвеност в области, като ръководство на опазването на здравето, на пътната мрежа и общинска инфраструктура и така нататък Повече за пълномощията на кмета можете да прочетете на платформата azglasuvam.net .

Кметът би могъл да е потребен на жителите за разрешаването на редица проблеми от локален темперамент. Процесът условно минава през 3 стъпки – определяне на казуса, дейности от страна на жителите и дейности от страна на кмета.

А ето и един образец:

Виктор живее в курорт Х, само че работи в град Y в същата община. Тъй като няма публичен превоз, с който да стигне до град Y, той би трябвало да пътува всекидневно с персонален транспорт. Неговият случай обаче не е единствен, защото огромна част от хората от курорта работят в града. Като група от жители, които са наранени от този проблем, те могат да проведат среща с кмета на общината, на която да му показват казуса си и да потърсят поддръжка за решаването му. Той може да им спомага като сформира работна комисия за правене на предложение за възстановяване на транспортната мрежа, което да бъде импортирано за разглеждане в общинския съвет. За да бъде решен казусът на Виктор и другите наранени, предлагането би трябвало да премине през още стъпки, зависещи от разнообразни нормативни актове .

Всеки глас има значение за избора на кмет. На локалните избори през 2015 година най-голямата община в страната – Столична, избра своя кмет на първи тур с 238 500 гласа. В най-малката община – Чавдар, кметът е определен с 510 гласа - също на първи тур.

Тук можете да видите данните за вашата община:

Следете страницата на самодейността „ Промяната стартира с деяние “ за други забавни и потребни обстоятелства, свързани с гласуването. Дайте своя глас, тъй като, с цел да променим средата, би трябвало да стартираме с деяние.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР