Ако нямаше избори, Демократична България“, Продължаваме промяната“, а сега и

...
Ако нямаше избори, Демократична България“, Продължаваме промяната“, а сега и
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Паметници не трябва да се бутат – те са паметта на България

„ Ако нямаше избори, „ Демократична България “, „ Продължаваме промяната “, а в този момент и ГЕРБ нямаше да се сетят за Паметника на Съветската войска. Те постоянно се сещат преди съответни избори, с цел да напомпат личния си електорат, забравяйки, че за да реализират тяснопартийните си ползи, разрушават паметта на българите. ГЕРБ имаха 18 години цялостно болшинство в Общинския съвет, до момента можеха да създадат каквото си изискат с паметника – лицемерно е към българските гласоподаватели да се „ засилват “ в предизборната акция “. Това съобщи членът на Националния съвет на Българска социалистическа партия Георги Свиленски в ефира на Българска национална телевизия.
Той уточни, че протестът-жива верига, който Българска социалистическа партия провежда пред Паметника на Съветската войска, е посочил, че българите желаят паметникът да остане на мястото си. Свиленски напомни, че  левицата започва и  национална подписка в поддръжка на това да не се събаря Паметника на руската войска: „ За по-малко от 24 часа имаме събрани над 10 хиляди подписа. Призовавам всички български жители, без значение каква политическа мощ поддържат, да се включат в тази подписка, тъй като тези дейности са порочни. Нека сложим завършек на това опълчване. Паметниците не би трябвало да се събарят – това е нашата позиция и тя не е нито проруска, нито проамериканска – тя е българска национална позиция “, безапелационен бе той.
Георги Свиленски разяснява и тематиката за войната в Украйна, като уточни, че Българска социалистическа партия отстоява мира и твърди, че България не е изнасяла оръжие за Украйна по време на държавното управление, в което левицата бе част от ръководството. „ Ако е имало такова нещо, то е било в нарушаване на решението на Народното събрание. Нека органите да ревизират има ли нарушаване на решението на Народно събрание, по тази причина и сезирахме Конституционен съд за решението по-късно да се изнася оръжие “, добави той.
Социалистът съобщи, че Българска социалистическа партия е потвърдила, че извършва предизборните си обещания. Той напомни достиженията на левицата, измежду които безплатните детски градини, повишението на пенсиите, повишението на помощите към обществено слабите: „ Цялата обществена политика, която Българска социалистическа партия съумя да осъществя, българите към този момент я усещат и осъзнават, че когато Българска социалистическа партия взе участие в ръководството, обществената политика е на оптимално равнище “.
Той напомни, че над 22 милиарда лева са били отделени за обществена политика, когато Българска социалистическа партия беше част от ръководството в 47-ия парламент. „ По време на 48-ия парламент, където нямаше постоянно държавно управление, а служебното отхвърляше да вкара бюджет – още веднъж успяхме с непримиримост и неотложност. 42 пъти внасяхме предлагането за повишение на минималната работна заплата и това предложение беше признато в последния работен ден на Народното събрание.
 „ Това дефинира, че минималната работна заплата към сегашния миг би трябвало да бъде към 1000 лева.  Вчера сътрудниците от ГЕРБ предложиха 1500 лева минимална работна заплата. Искам да ги попитам, за какво преди 1 месец не поддържаха минималната работна заплата от 1000лв. да бъде от 1 юли тази година, а го отложиха за 1 юли 2024? Нека в предизборните акции не бъдем лицемерни, дано приказваме това, което можем да създадем. Българска социалистическа партия може да осъществя политиките, които дава обещание “, съобщи Свиленски.
Социалистът уточни и обществените оферти, за които Българска социалистическа партия ще продължава да се бори и които са ориентирани към подкрепяне на българския народ в изискванията на рецесия:  помощ за всеки един възпитаник в размер на 350 лева за първия образователен ден, безвъзмездни медикаменти за всички деца до 14 години, повишение на майчинството втората година до минималната работна заплата, битка с демографската рецесия и помощ в размер на 600лв. за първо родено дете, 1200 лева за второ дете, 1700 лева за трето дете и 7000 лева еднократна помощ при раждането за майки-студентки.
„ Високите цени, инфлацията – това са тематиките, които най-вече касаят българските жители. В 46-ия парламент внесохме закон за спекулата, тъй като това, което се случва сега в комерсиалните вериги е далавера – не може кашкавалът да е 12лв. в мандрата и 30 лева в комерсиалната верига. Ние предлагаме таван на цените на дребната потребителска кошница, какъвто седем-осем европейски страни с развити стопански системи ползват “, сподели Свиленски и напомни понижението на ставката на хляба и налагането на таван на цената на електрическата енергия, което стана факт с помощта на левицата и които потвърдиха, че са ефикасни ограничения в помощ на българите.
Той разяснява и референдумът против навлизането на джендър идеологията в учебните заведения, който Българска социалистическа партия провежда: „ Джендър идеологията навлиза в българското обучение, по тази причина през вчерашния ден сформирахме Инициативен комитет от известни, авторитетни персони, които сами изявиха предпочитание да се включат, тъй като виждат опасността за българските деца. Нямаме нищо срещу всеки самичък да избира своята полова ориентировка след 18 години, само че да се внушава на децата, че има трети пол, че през днешния ден може да е момче, а на следващия ден да е момиче, това нещо да се постанова в учебните заведения, ние няма да го допуснем. Призовавам българските жители да се включат в подписката за референдум по тази тематика и ясно да се съобщи българското отношение към рода, към паметта, към християнските полезности, тъй като това пазим. Ние пазим фамилията “, сподели Свиленски.
Той прикани вицепрезидента Илияна Йотова да не се намесва в предизборната акция: „ Вчера чух вицепрезидентът да разяснява референдумите. Моля, госпожо Йотова, не се включвайте и вие в предизборната акция, не ви е работа. Оставете на политическите партии да оферират на обществото, а обществото да избира “, сподели Свиленски и уточни, че позицията и на Мая Манолова, и на Йотова е в поддръжка на Истанбулската спогодба, само че тази спогодба е противоконституционна.
Социалистът уточни, че левицата е обезпокоена от резолюцията на Европейския съвет, която задължава всички страни неотложно да ратифицират Истанбулската спогодба, както и от решението на Европейския съд за правата на индивида да осъди страна за това, че е забранила учебник, проповядващ джендър идеологията: „ Ето по тази причина сме обезпокоени, няма време да чакаме “, добави той.
Свиленски разяснява и „ новото ляво “ обединяване: „ Нито са леви, нито са нови. Мая Манолова и Татяна Дончева са били депутатите, които са натиснали бутона за плоския налог. Нито аз, нито Корнелия Нинова и нито един от депутатите на Българска социалистическа партия сега не е подкрепил въвеждането на плоския налог. Отмяната на плоския налог е лява мярка, те да обяснят за какво са подкрепили плоския налог. Татяна Дончева твърди, че са евроатлантическа коалиция, че са „ за “ войната. Ако има нещо, което повече да отвращава социалистите от ръководството на модела ГЕРБ, това е Мая Манолова, която непрестанно е употребила социалистите и постоянно ги е загърбвала “, безапелационен бе той.
„ Номер едно на втори април – България би трябвало да има обществено заслужено ръководство, тъй като ние можем и знаем по какъв начин да го осъществяваме “, сподели в умозаключение социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР