Ако някоя технологична компания от Щатите реши да си напазарува

...
Ако някоя технологична компания от Щатите реши да си напазарува
Коментари Харесай

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Ако някоя софтуерна компания от Щатите реши да си " напазарува " старт-ъпи от Германия, Англия или пък Франция, това едва ли ще провокира необикновен интерес. Когато обаче един от съперниците на Apple във фитнес тракерите - Fitbit, даде 15 милиона $ за румънската започваща компания Vector, това несъмнено прави усещане.

Точно това направи американският производител през февруари тази година и по този метод накара погледите на мениджърите в Силициевата котловина да се извърнат към Източна Европа.

Редакторът в един от най-популярните уеб сайтове за вести от света на технологиите TechCrunch Майк Бътчър разяснява: " За жал, в случай че някой, чиято централа се намира в България, ви се обади, няма да ви вдъхне същата убеденост, каквато би провокирал подобен от Лондон, предлагащ механически артикул. ".

 Atos наема 400 експерти в нов център в София
Лидер в IT промишлеността наема 400 експерти в нов център в София

Компанията е с годишни доходи от 12 милиарда евро

В обява за уеб страницата на Световния стопански конгрес Адам Джезард споделя, че страните от Източна Европа притеглят от ден на ден внимание във връзка с развиването си в IT бранша.

Като доказателство той показва положителното им класиране в последното издание на показателя European Digital City, където Талин се класира след едни от огромните софтуерни хъбове на остарелия континент. Будапеща, Прага и Варшава също се показват добре, а София изпреварва Букурещ, Рим, Атина и Загреб в класацията.

 Снимка 320296
Източник:

Включването на източноевропейските градове в показателя не е инцидентно, като се има поради, че някои от добре познатите IT артикули, като Skype, TransferWise и Avast са създадени в тях. Родина на първите две е Естония, а антивирусната стратегия е създадена в Чехия.

Общото сред доста започващи компании от района е това, че те създават артикули, които водещите компании в международен мащаб желаят да употребяват.

Бътчър показва, че източноевропейските страни имат " просвета на нововъведенията ". " Не нямат доста свободни активи за харчене, тъй че вършат неща, които да бъдат ефикасни ", изяснява той.

 Atos наема 400 експерти в нов център в София
Лидер в IT промишлеността наема 400 експерти в нов център в София

Компанията е с годишни доходи от 12 милиарда евро

Експертът изяснява и за друго преимущество на някогашните руски републики - просветителната им система, която не се е трансформирала доста от времето на комунизма и още разчита доста на математика и инженерни науки.

Тези предпоставки са и причина вложенията в IT промишлеността в Централна и Източна Европа да доближат 1,6 милиарда евро през 2016 година, демонстрират данните на Invest Europe. По-голямата част от тези инвестиции са били ориентирани към Полша, Чехия, Литва, Румъния и Унгария.

В доста от страните в района властта също поддържа развиването на софтуерния бранш. Правителствата в Унгария и Полша, да вземем за пример, интензивно поддържат локалните старт-ъпи с обособяването на специфични стопански зони. Там вложителите се употребяват от данъчни отстъпки и други изгоди. Страните влагат и в инфраструктурата, нужна за развиването на новите технологии.

 Секторът от българската стопанска система, който е направил 10 милиарда лв. през 2016 година
Секторът от българската стопанска система, който е направил 10 милиарда лв. през 2016 година

В него са заети 70 хиляди души
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР