Ако някой от персонала на учебно заведение откаже да се

...
Ако някой от персонала на учебно заведение откаже да се
Коментари Харесай

Ако учител без зелен сертификат откаже тест, ще трябва да из...

Ако някой от личния състав на образователно заведение откаже да се тества, а няма и годен зелен документ, ще би трябвало да излезе в отпуск - тъй като отхвърля да извърши своите задължения. Ако пък откаже да взе участие в процеса за тестване на децата, това значи, че не можем да осигурим безвредна среда и те ще продължат да учат онлайн.

Това съобщи в централната новинарска емисия на бТВ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Той посочи, че при тестването на личния състав също ще се употребяват щадящи антигенни проби.

Решението опонира на първичната позиция на МОН, че преподавател, който няма зелен документ и не желае да се тества, ще може да работи от разстояние в електронна среда.

За момента стартът на тестването може да се отсрочи само при забавено разпространяване на тестванията, сподели още проф. Денков. Очакването е те да са в базата, от която да се разпространят в страната, в петък или в понеделник. Ако това е по този начин, ще има подготвеност за старт в сряда.

Запитан по кое време системата ще се приложи и за по-големите възпитаници, министърът отвърна, че с тях ще е по-лесно - те могат да вършат тестванията и сами. Но би трябвало първо да се обезпечат проби, акцентира министърът. А и да сработи сполучливо системата в начален стадий.

Тестовете са с високо качество и чувствители. От позиция на медицината са подобаващи, само че са сложни за използване от дребни деца. Затова дружно с учителя би трябвало да има още един или двама индивида,

сподели още министър Денков. И напомни решението на Отрасловия съвет в процеса да вземат участие непедагогически личен състав, родители, доброволци, посредници.

Тестването за децата със СОП ще става вкъщи, като придружителите няма да се тестват, в случай че не влизат в учебно заведение. Ако съпровождат детето и в класната стая, ще подлежат на общия протокол за безвредна среда - зелен документ или тест.

При добра организация, в случай че един или двама индивида работят паралелно, за 30 минути може да се тества цялостен клас, увери министърът.

При позитивен тест ще се повика родителят, с цел да прибере детето. Само в случай че още един тест в здравна лаборатория даде същия резлутат, паралелката ще се карантинира. При негативен резултат от второто проучване детето ще се върне в учебно заведение.

На въпроса по какъв начин ще бъдат подтиквани учителите да поемат спомагателната тежест за тестването на децата министърът отвърна, че не е наложително това да се прави от преподаватели. Даже е целесъобразно учителят да се занимава с децата, може и да прави част от педагогическата си работа. " Ако има двама родители, който имат свободно време сутринта, и изключително в случай че единият е здравно лице, по удачно е те да вършат тестванията вместо учителя. Очевидно е, че това е спомагателна активност, само че без нея не можем да върнем децата в присъствена среда ", съобщи проф. Денков. Днес Министерски съвет гласоподава 15,4 млн. лева за образователните заведения в условия на пандемия. От тях ще може да се заплащат спомагателни хонорари. Какъв е размерът им е въпрос на планове. МОН и синдикатите са на едно мнение, че е нужно малко време, с цел да бъдат направени те.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР