Ако някога сте се чудели как как войната в Украйна

...
Ако някога сте се чудели как как войната в Украйна
Коментари Харесай

От двете страни на войната: Японският и китайският лидер със стратегически посещения

Ако в миналото сте се чудели по какъв начин как войната в Украйна отеква в Азия, графикът на японския и китайския водачи оферират отличен образец. И двамата са на стратегически визити на противоположните страни в спора сред Русия и Украйна.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида е в Киев, където дава обещание непоколебима поддръжка на президента на Украйна, като приказва за реорганизация и филантропична помощ.

Докато китайският президент Си Дзинпин е в Москва и е разказан от съветския президент Владимир Путин като другар и сътрудник. Китай може да упорства, че е безпристрастен, само че сега наподобява повече надъхан към Москва, в сравнение с като медиатор.

Външната политика на Китай постоянно се е формирала от ползи, а не от полезности. Дори когато става въпрос за Русия, връзката сред двете страни се основава основно на споделено възмущение от хегемонията на Съединени американски щати.

Целта на Си е да резервира статуквото с Русия, а не да се приближи и сантиметър или да проправи пътя за ново съдействие, отбелязва Би Би Си.  Войната на Москва остави Запада по-здраво единен, в сравнение с е бил от години. И защото връзките на Китай със Съединени американски щати доближиха нови дъна, китайските водачи желаят да избегнат отчуждаването на Европейски Съюз, който е един от най-големите търговски сътрудници на страната.

Китай също постави усилени старания да избегне заемането на експлицитна страна в спора - войната в Украйна не е спор на Китай.

В резултат на това непотвърдено телефонно позвъняване сред Си и президента Зеленски може да се окаже належащо за търсене на този нерешителен баланс.  

Рядко се случва японски водач да направи необявено посещаване в чужбина и господин Кишида е първият, посетил страна в спор след Втората международна война. Визитата се пазеше в загадка до идването му рано сутринта във вторник.

Кишида бе под възходящ напън да посети Украйна от личната си ръководеща Либерално-демократическа партия (ЛДП).

До през днешния ден той беше единственият водач на Г-7, който не беше посещавал Украйна, откогато Русия стартира своята инвазия предходната година и имаше апели той да отиде, преди да ръководи срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май.

Днес Фумио Кишида посети град Буча, станал знак на зверствата по време на съветската окупация.

„ Възмутен съм от жестокостта. Говоря от името на японските жители, като показвам съболезнованията си за тези, които са изгубили живота си “, съобщи японският министър председател, представен от Асошиейтед прес.

Япония също има своите опасения по отношение на войната в Украйна. Съществува надълбоко безпокойствие по отношение на евентуалните паралели сред съветската инвазия и най-лошият сюжет на китайска военна експанзия против Тайван - която без подозрение ще притегли Япония.

Сценариите и догадките са доста, само че е показателно къде всеки водач е избрал да бъде в днешния вторник.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР