Ако никога през живота си не сте гледали и един

...
Ако никога през живота си не сте гледали и един
Коментари Харесай

10 факта за Мърдок и Ендевър, които може би не знаете

Ако в никакъв случай през живота си не сте гледали и един епизод „ Криминалните случаи на Мърдок “ или „ Ендевър “, то сигурно не сте същински почитател на детективските истории.

В отличената с голям брой награди телевизионна драма „ Криминалните случаи на Мърдок “ се преплитат нововъведения от викторианската просвета и подло заплетени мистерии. Уилям Мърдок (Яник Бисон) е детектив в Торонто през 1895 година, който употребява нови криминалистични способи като снемане на пръстови отпечатъци и профилиране на обвинени.

Рейтингът в IMDB на „ Ендевър “ пък е даже по-висок от този на „ Криминалните случаи на Мърдок “. Поредицата предхожда като последователност паметния сериал „ Инспектор Морс “ от близкото телевизионно минало, който тече сред 1987 година и 2000 година

Действието на сериала се развива през 60-те години на предишния век и наблюдава първите години от кариерата на полицейски контрольор Ендевър Морс. Работейки дружно със старшия си сътрудник Фред Търсдей, Морс е зает с редица случаи във и към Оксфорд.

Е, в случай че към този момент сме съумели да притеглим вниманието ви към тези паметни сериали, събираме някои забавни, само че може би не по този начин известни обстоятелства за две от най-успешните детективски поредици в ТВ историята.

Криминалните случаи на Мърдок

1. Поредицата по книгите на Морийн Дженингс дебютира на 20 януари 2008 година Преди сериала са правени три кино лентата, в които ролята на Мърдок се извършва от Питър Аутърбридж. Сериалът все още има обща 15 сезона и 229 епизода и се гледа в над 100 страни.

2. Според Яник Бисон, който несъмнено в никакъв случай повече няма да асоциират с различен персонаж с изключение на детектив Уилям Мърдок, тайната на голямата известност на сериала е в това, че е сполучлива комбинация от романтика, интриги, загадки, просвета, откачени изобретения и спорадични появи на някои исторически фигури , само че най-важното е, че никой не се взема прекомерно насериозно. Макар и от време на време да засягат тежки тематики, напрежението постоянно бива разсеяно с комични моменти.

3. Яник не обича да сменя облеклата си. За всеки сезон открива по нещо, което в действителност харесва – даже и да е единствено чифт панталони – и носи единствено него. Да, обича да носи униформата си вкъщи, което влудява фамилията му , само че те не съумяват да го убедят да употребява по-разнообразен театрален дрешник.

4. Хелене Джой, която е в ролята на Джулия Огдън, прекарва множеството от времето си в над 200-те епизода на „ Криминалните случаи на Мърдок “, заради което съвсем няма участия в други функции. Тя обаче има и други ползи – Джой има позволение за сътрудник на недвижими парцели и даже действително взе участие в продажба на няколко парцела , което ѝ носи не малко доходи.

5. Яник Бисон пък като цяло не е огромен кинофен и не гледа доста сериали. Обича да кара ски и кара колело, както и да прави всякакви ремонти из къщи, в действителност персонално е реновирал всичките фамилни парцели .

Ендевър

1. „ Ендевър “, който има осем излезли сезона до момента , стартира като независим ТВ филм, отдаден на Инспектор Морс, в чест на сериала, който тече от 1987 година до 1993 година Филмът обаче е толкоз сполучлив, с над 8 млн. фенове единствено във Англия, че продуцентският екип трансформира формулата в ТВ поредност, която от 2012 година насам натрупва сериозна база фенове в целия свят .

2. Създателят на телевизионната поредност – Колин Декстър (починал през 2017 г.), се появява в епизодични функции на няколко пъти. Поради влошено здраве, той не се появява персонално от сезон четвърти насам, само че екипът продължава да го вмъква посредством фотоси или отрязъци от вестници и по-късно.

3. Шон Евънс е в основната роля. Той обаче отхвърля да подпише дълготраен контракт, като всякога се съгласява единствено за идния сезон . Казва, че една от аргументите е, че когато се съгласява за първата си ТВ роля (в „ Teachers “), няма концепция накъде ще тръгне сериала и в случай че е знаел, че може да свърши когато и да е, това щяло да го стимулира да е по-креативен.

4. Роджър Алъм, който е в ролята на Търздей, колегата на Морс, споделя, че харесва героя си, тъй като въпреки да е претърпял Втората международна война, е съумял да резервира своята приземеност и човещина . Нещо повече – оттова намира своя честен компас, който е присъща линия на героя му.

5. Шон Евънс, който е и режисьор на някои от епизодите в „ Ендевър “, признава, че не е гледал епизоди от „ Инспектор Морс “, сериалът предхождащ „ Ендевър “, тъй като не желал версията на Джон Тоу да повлияе на неговия воин по никакъв метод. Вместо това прочита книгите, което му дава повече независимост от осъществяването на различен артист . Смятаме, че методът му е бил верен и персонажът му, който през 2022 година стана на 10 телевизионни години, е неповторим.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР