„Ако ние продължавахме да получаваме газ от „Газпром“, щяхме да

...
„Ако ние продължавахме да получаваме газ от „Газпром“, щяхме да
Коментари Харесай

Ерменков: Има риск в края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили

„ Ако ние продължавахме да получаваме газ от „ Газпром “, щяхме да плащаме 130 евро на мегаватчас, а не 152. В момента втечненият газ е към 185 евро на мегаватчас, а на борсата е над 210. И още едно число, което е доста показателно – Унгария, въз основа на дълготрайния си контракт с „ Газпром “, получава газа за малко над 50 евро на мегаватчас “. Това съобщи енергийният специалист и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

„ Когато политизираме нещата с газа, а не се водим от икономическия интерес на страната – нещата постоянно се объркват. Другият абсурд е, че вкарваме съветски газ, единствено че плащаме на посредници”, добави той.

Ерменков прикани служебното държавно управление да форсира своите дейности във връзка с „ Газпром “ и да не ги поставя на последно място.

„ Ние нямаме доста огромен избор по повод доставките на газ. Трябва да решим дали ще купуваме газ на спотови цени и ще плащаме безумни пари, или ще седнем най-сетне както промишлеността и всеки естествен човек желае, да потърсим там, където газът е най-евтин “, уточни социалистът.

„ Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да си уредим връзките с „ Газпром “, тъй като продължавайки с тази политика, има риск в края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили. Има метод, по който би трябвало да се съобразяваме както с ползите на " Булгаргаз ", по този начин и с тези на „ Газпром “ като съветска компания. Това, което е доста значимо, е, че сега по контракта, с изключение на формата на заплащане, нищо друго не се трансформира – нито стойност, нито количества “, заключи Таско Ерменков обстановката с доставките на синьо гориво у нас.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР