Ако непредубеден човек се запознае с материалите по делото, което

...
Ако непредубеден човек се запознае с материалите по делото, което
Коментари Харесай

Майката на Банев: Разпродават бизнеса ни, докато Николай е в ареста

Ако безпристрастен човек се запознае с материалите по делото, което водят семейство Баневи за собствеността на къмпинг „ Каваци “ в Созопол ще намерения, че те или са най-големите простаци на света, или са жертва на машинация за десетки милиони.

В редакцията на Флагман.бг пристигна Мария Банева, майката на Николай Банев. Тя бе придружавана от юрист Мирослав Стойков, с цел да сигнализират, че до момента в който Николай Банев е в ареста, а Евгения Банева се лекува, се прави опит да им бъде разграбен бизнеса. С оглед на документите, които ни показаха, може и да имат съображение.

Общоизвестен факт е, че от три години компанията на Николай и Евгения Баневи – „ Хелио Тур-с “ АД води разногласия за собствеността с никому незнайната „ Джи енд джи 90 “ ЕООД на Георги Димитров Дамянов.

Според Баневи – Дамянов е подставено лице, тъй като без никаква бизнес история идва от Добринище и се показва за огромен бизнесмен, който е подготвен да влага милиони в емблематичния къмпинг в Созопол. Те подозират, че зад Дамянов стои Димитър Спасов, прочут с прозвището Митко Каратиста, само че съответни доказателства за връзка сред двамата към момента няма, с изключение на контракта за защита, който „ Джи енд джи-90 “ ЕООД е сключила с компанията на Спасов – „ Делта гард “. Именно „ Делта гард “ изгони Баневи от комплекса през 2017 година. 

До този миг бе известна дребна част от разногласието по делото. От една страна „ Джи енд джи-90 “ ЕООД претендираше, че е новият притежател на къмпинг „ Каваци “ въз основата на прелиминарен контракт, а от друга – семейство Баневи твърдеше, че някогашният им шеф Зорница Илиева е надвишила пълномощията си и непозволено е подписала този контракт, който те смятат за неплатежоспособен.

По случая има и решение на Бургаския областен съд, който афишира предварителния контракт за финален. Решението не е влезнало в действие и се апелира в Апелативния съд в Бургас, само че точно то извади обществено смущаващи условия, към разногласието за златните 40 дка на брега на морето.

Най-спорен е предварителният контракт за продажба на къмпинга. Според него „ Хелио тур-с “ АД се задължава да продаде 40-те дка, с хотел, лична инфраструктура, 150 бунгала, заведения и помощни здания за…10 хиляди лв..

5 хиляди лв. „ на ръка ", получени още на 7 април 2016 година и останалите при сключването на окончателния контракт, който е трябвало да бъде финализиран на 21 април същата година. Документите са подписани от някогашния чиновник на Баневи – Зорница Илиева и евентуално договорът е щял да бъде финализиран, в случай че пълномощията ѝ не са били прекъснати прибързано.

Година по-късно „ Хелио тур-С “ АД, представлявано от Евгения Банева, е получило искова молба от „ Джи енд джи-90 “ ЕООД с гледище да се завърши контракта за продажба на къмпинга. Т.е. – да се доплатят останалите 5 хил.лева и смени благосъстоятелност.

Според Евгения Банева, с цел да се прави договорка с продажба на парцели, следва да има решение на Съвета на шефовете, а такова липсва. Зорница Илиева е нямала мандат да съставлява сдружението в сходна разпоредителна договорка.

По делото лъсва и друга забавна детайлност – Зорница Илиева е подписала запис на заповед, с която е задлъжняла с 1 млн.лева към „ Джи енд джи “ ЕООД.

Според юристите на семейство Баневи, не е изключено това да е гаранция, че тя ще извърши съответен ангажимент, само че това са единствено догадки.

Още по-абсурдното е, че до сключването на окончателния контракт, къмпингът е предаден във владението на бъдещия наемател против годишен наем на евентуалния покупател от 30 хил.лева – три пъти повече от продажната цена, като осъществените усъвършенствания трябвало да бъдат приспаднати от наема. Така за 2016 година наемателят и предстоящ покупател е трябвало да заплати единствено 6 хли.лева, защото претендира, че е направил поправки за 24 хиляди лв..

По делото е прибавен и още един анекс, подписан от Евгения Банева на 13 ноември 2017 година, когато абсурдът бе избухнал и на цяла България стана известно, че Баневи са на път да изгубят „ Каваците “. Ако се има вяра на този анекс Банева е заявила, че приема напълно клаузите в предварителния контракт и удостоверява дейностите на Зорница Илиева.

Според Евгения Банева този анекс е подправен и за нищо на света не би го подписала. Тя е уверена, че става въпрос за преместване и апликация на подписа ѝ. Експертизата по делото обаче не е открило признаци на имитация, поради което на първа инстанция се приема мнението на вещото лице.

В Окръжния съд в Бургас са разпитани и доста очевидци. Зорница Илиева твърди, че през 2016 година, било взето решение за продажба на къмпинга, били водени диалози с „ родственик на Жорж Ганчев “ и предприемачът Стефан Шарлопов, който през днешния ден е мъртвец.

Те обаче се тормозили, че парцелът имал доста тежести, което е реалност, тъй като единствено задълженията към Община Созопол са за половин милион лв..

Според Зорница Илиева по този начин се стигнало до продажбата на Георги Дамянов, който единствен изявил действителен интерес към „ Каваците “.

През цялото време Илиева приказва, че сдружението имало задължения сред 1 и 1,5 млн.лева, които наподобява новият притежател трябвало да почисти, което е необяснимо, тъй като се продава земята, не компанията, а задълженията остават за юридическото лице.

Адвокатите на „ Джи енд джи-90 “ ЕООД акцентират, че при определянето на цената на парцелите са регистрирани редица условия – това, че става въпрос за здания и бунгала, които са строени преди 50 години. Освен това цената била такава, каквато я изисква пазарът, а в тази ситуация нямало необикновен интерес, тъй като с изключение на тежестите, се водили и няколко каузи за възобновяване на благосъстоятелност на част от къмпинга.

При всички положения продажбата на 40 дка на брега на морето на цената на кола на остаряло, наподобява безпределно необикновена, а по делото има редица съмнителни условия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР