Ако не вземем веднага мерки, съвсем скоро ключови сектори на

...
Ако не вземем веднага мерки, съвсем скоро ключови сектори на
Коментари Харесай

АИКБ предлага стратегия за преодоляване на недостига на кадри в ключови професии

" Ако не вземем незабавно ограничения, напълно скоро основни браншове на българската стопанска система със сравнителни преимущества и доста положително показване, съдейки по растежа на износа, ще останат без фрагменти и ще са изправени пред заплахата да затворят порти ", предизвестява ръководителят на АИКБ Васил Велев

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Разходите за труд на фирмите нарастват с 8.5%

Това слага страната на седмо място в Европейски Съюз по ритъм на нарастване през второто тримесечие, като най-бърза още веднъж е Румъния с 15.6%
16 сеп 2018
Новата индустриална зона на Стара Загора е съвсем подготвена

Проектът " Загоре " ще получи Подробен устройствен план този месец и към този момент има интерес от пет компании, стана ясно на срещата " Капитал Градове "
12 сеп 2018
Производителността на труда се усилва с 3% през второто тримесечие

Добавената стойност в стопанската система пораства с най-бърз ритъм в имотния бранш и в промишлеността
9 сеп 2018
Германия ще улесни наемането на служащи от трети страни

Работната ръка в страната и от пристигнали от Европейски Съюз жители не стига, с цел да запълни недостига от квалифицирани фрагменти
3 сеп 2018 Ако сте шеф, който търси и не намира служащ на длъжността инженер-конструктор, сполучливата тактика за привличане на претенденти би била фокусът върху предлагането на обществени придобивки, положителни условия на труд на работното място и благоприятни условия за кариерно развиване. Това е образец за една от общо 16 специалности с изострен недостиг на фрагменти, за които Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага справочник за нарастване на привлекателността. " Помагалото " включва съответни тактики за четири основни за българската стопанска система сектора - мехатроника, където влизат машиностроене и електротехника, превоз и спедиция, опазване на здравето, всеки с по 4 специалности, където гладът за фрагменти е изострен. Аудиторията - работодатели, HR експерти и трудови медиатори.

Наръчникът е част от план " Постигане на устойчива и качествена претовареност чрез възстановяване привлекателността на специалности със едва предложение на пазара на труда в основни за развиването на българската стопанска система браншове ", финансиран от Европейския обществен фонд. Директен адресат на безвъзмездната финансова помощ от над 2.3 млн. лева е АИКБ, само че планът се извършва в съдействие със синдикати, браншови организации, икономисти. " Основната ни цел е да предложим тактики за превъзмогване на несъответствието в търсенето и предлагането на работна мощ във значими за българската стопанска система сектори и специалности ", съобщи по време на кръгла маса ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Какво съставлява

Наръчникът е разпределен в модули за всяка от 16-те специалности от четирите сектора, като измежду длъжностите са доктор и здравна сестра, ватман, заварчик, електротехник. За всяка от тях са открити съответни фактори, които имат друга тежест за привлекателността на съответната специалност от позиция на служащия.

Например измежду главните фактори за евентуални инженер-конструктори са обществените придобивки, които предлага компанията (като ваучери, стол, детски градини), бонуси, размер на заплатата и неналичието на удължено работно време. Други фактори са уместно оборудваната работна среда, липса на риск за здравето и благоприятни условия за израстване в йерархията. В наръчника специалистите оферират и съответни комбинации от фактори съгласно финансовите благоприятни условия на дадена компания.

Защо е нужно

Недостигът на личен състав е проблем освен в България, само че и в цяла Източна и Западна Европа, където популацията понижава и емигрира, безработицата пада, а разминаването сред търсени и предлагани умения на пазара на труда се изостря.

" Почти няма шеф в България, който да не се оплаква от липса на фрагменти ", означи зам.-министърът на труда Зорница Русинова по време на кръглата маса. Тя добави, че по данни на бюрото по труда в страната има специалности, при които търсенето на чиновници е задоволено едвам на половина. Главният икономист на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Десислава Николова отбелязва, че по последни данни над 30% от компаниите в строителството и индустрията отсрочват проекти за уголемение на производството, тъй като нямат хора.

Васил Велев показва, че промишлеността в България основава близо четвърт от брутната добавена стойност в стопанската система при 19.4% приблизително в Европейски Съюз. " Ако не вземем незабавно ограничения, напълно скоро основни браншове на българската стопанска система със сравнителни преимущества и доста положително показване, съдейки по растежа на износа, ще останат без фрагменти и ще са изправени пред заплахата да затворят порти ", предизвестява Велев.

Критиките

Участници в кръглата маса смятат, че има още доста работа за решение на проблемите на пазара на труда. Едно допълнение във връзка с длъжността летец-пилот да вземем за пример е фактът, че няма държавна поръчка за просветителното направление, което отблъсква евентуални претенденти и утежнява дефицита.

Друг проблем адресира Зорин Йорданов от Националния железничарски профсъюз към КТ " Подкрепа " (НСЖ). Той споделя, че до неотдавна локомотивни машинисти не са се подготвяли на никое място в страната, а откритата неотдавна в Мездра железопътна паралелка е лишила " огромни старания ".

Бизнесът насочи и рецензии към ръководещите. От думите на част от присъстващите излиза наяве, че представителите на властта би трябвало да се включват по-активно в решаването на казуса с дефицита на умения и фрагменти в страната. От страна на страната представител беше Искрен Ангелов от дирекция " Активна политика на пазара на труда " към общественото ведомство. Той подсети на бизнеса, че страната и в този момент предлага помощни ограничения, като да вземем за пример безплатни средства за образование на настоящи чиновници, с изискване да задържат служащия 6 месеца на работа. Програмата обаче провокира доста дребен интерес, излиза наяве от думите на Ангелов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР