Ако не сте в юридическите среди, може и вече да

...
Ако не сте в юридическите среди, може и вече да
Коментари Харесай

Сянката на Филчев, Сорос и защо се атакуват български съдии

Ако не сте в юридическите среди, може и към този момент да не помните Николай Колев - спорна фигура в прокуратурата в края на предишния и началото на този век. От непосредствен до тогавашния основен прокурор Никола Филчев той се трансформира в мощен обществен критик на властническия му жанр и методите му на ръководство, разказваше по какъв начин държавното обвиняване работи изборно и твърдеше, че получава закани поради това. Колев заведе дело в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) през 2001г., поради арестуването му и други нарушавания в дейностите по отношение на него. Година по-късно той беше убит с 11 патрона покрай дома му, убийството и до момента остава неразкрито. Делото беше продължено от фамилията му, а в завършек на 2009г. Европейският съд излезе с решение в интерес на Колеви и осъди България по случая. Съдиите установяват освен прокурорски произвол и неефективно следствие на убийството, само че и по какъв начин централизираната конструкция на прокуратурата пречи на процесите, а против основния прокурор освен не може да бъде извършено следствие, само че и не може да бъде повдигнато обвиняване, даже и откакто тази възбрана отпада официално.

Това решение е началото на дългия развой (вече повече от 10 години), в който европейски институции, измежду които Венецианската комисия и Европейската комисия в отчетите й за мониторинга по вътрешен ред и сигурност и комитета на министрите към Съвета на Европа предлагат структурна промяна на прокуратурата и въвеждането на ефикасен механизъм за без значение следствие на основния прокурор. Изпълнението на решението на Европейски съд по правата на човека е наложително за България, само че не е изпълнено към този момент 10 години. И макар някои законови промени и опити за стъпки в тази посока - подобен механизъм към момента действително липсва.

Каква е връзката сред случая " Николай Колев " и новия основен прокурор?

В изявление в сряда (4 март) по БНР Иван Гешев нападна неправителствени организации, които желаят промени в прокуратурата и го подлагат на критика. В мненията си той уточни за информация и публикация във вестник " Труд ". Въпреки че не назова съответен текст, очевидно има поради обява от ден по-рано - " Българи против България в Европейския съд ". В материала се нападат българските съдии в Европейски съд по правата на човека Здравка Калайджиева (до 2015г.) и Йонко Грозев (от 2015г. и в момента) като се цитира отчет на французи, че в евросъда има магистрати, които са работили за организации, финансирани от Джордж Сорос и някои от тях са били в спор на ползи по каузи (повече за отчета четете надолу).

В обявата на " Труд " се загатва делото " Колеви против България " като " фиктивен мотив за ограничение пълномощията на обвинител номер 1 " и се напомня, че Грозев е бил единият от юристите по делото, а Калайджиева член на съда, когато той се е произнесъл.

В самия отчет - мотив за публикациите против българските адвокати - делото " Колеви против България " не е упоменато. Но той дава опция на защитаващите статуквото в прокуратурата да стартират да нападат решението като подозрително и по този начин да оспорват заключенията му за проблемите на държавното обвиняване и нужните промени.

В изявления по тематиката към този момент се желае преустановяване предварително на пълномощията на Йонко Грозев в Европейски съд по правата на човека, а акцията от медийна минава и в институционална - в четвъртък по тематиката се включи правосъдния министър Данаил Кирилов.

Освен като лична офанзива против настояващите за промяна в прокуратурата, посредством нея очевидно ще се направи и опит да бъдат неглижирани заключенията по делото " Колеви против България " - жест и към някогашния основен прокурор Никола Филчев - обществен покровител на сегашния обвинител и изключително на оповестената проверка на приватизацията.

Българската приложимост на френски отчет

За ден тематиката с отчета на двама представители на френската неправителствена организация Европейски център за право и правораздаване се мултимплицира и в други издания, поддържащи основния прокурор.

В документа се приказва за " тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи към американския човекомразец Джордж Сорос, като Фондация " Отворено общество " и разнообразни клонове на Хелзинкския комитет.

Според отчета минимум 22 от 100 съдии, които са работили в интервала 2009-2019 година в Европейски съд по правата на човека, са били някогашни чиновници на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос. В същото време 18 от тези магистрати, измежду които и двамата български представители в този интервал - Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от правосъдните сформира по каузи, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинския комитет, " Отворено общество " и други НПО-та, се твърди в изявленията. Към отчета е приложена и петиция, подкрепена онлайн от към 9500 души.

Съдия Йонко Грозев: Никога не съм правораздавал в спор на ползи

" Никога не съм крил, че съм работил за Българския хелзинкски комитет. Декларирах тази информация при избора ми от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя е обществена и попада в автобиографията ми ".

Така българският арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург Йонко Грозев отговори на въпрос на " Дневник " дали счита, че в миналото е бил в спор на ползи (интервю с него четете в петък). Той акцентира, че в никакъв случай не е правораздавал в спор на ползи и постоянно си е правил отказ по каузи, по които е бил юрист преди този момент в България. По такива каузи е бил изпращан арбитър пъкъл хок от Върховния касационен съд в София.

" Авторите на отчета не са инцидентни хора. Те водят каузи в Европейския съд за правата на индивида против абортите. За тях правозащитните организации са съперник, тъй като показват противоположната позиция ", добави Грозев.

" Смятам, че казусът на българските ръководещи е решението по делото " Колеви " за безконтролността на основния прокурор, по което бях юрист и което по никакъв начин не им харесва ", изясни Йонко Грозев.

Здравка Калайджиева отхвърли коментар.

Данаил Кирилов: Само съдиите от Европейски съд по правата на човека могат да прекратят пълномощията

Темата разяснява и министърът на правораздаването Данаил Кирилов, който отговори на въпроси, свързани с изявленията. Той посочи, че преустановяване на провомощията на арбитър може да се реализира единствено от съдиите от Европейски съд по правата на човека.

" Ако има отзоваване, в действителност преустановяване на пълномощията, то би следвало да се реализира единствено и само от съдиите на Европейски съд по правата на човека с изключително квалифицирано болшинство - 2/3 от целия състав. Ако са правилни данните в цитирания отчет, че съдиите са 100, а посочените лица с връзки с цивилен организации са 22, би следвало, чисто математически да приемем, че би могло да се образува такова квалифицирано болшинство от съдиите, които, тук условно споделям, нямат спор на ползи, по отношение на тези, които имат подобен спор на ползи ", уточни Кирилов.

Той сподели и че като някогашен член на Правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е взел участие в няколко процедури, с които е попълван състава на Съда по правата на индивида. По думите на Кирилов, в комисиите има изчерпателен спор на качествата на кандидатурите.

" Не съм взел участие преди време в тази процедура, която е касаела настоящия арбитър, а преди този момент юрист по правата на индивида господин Йонко Грозев ", посочи Кирилов. Попитан дали би трябвало да има смяна в процедурата по номинацията и избора на тези съдии, щом не могат да се отзовават, правосъдният министър отговори, че счита процедурата по номинация и избор за добре развита.

" По-скоро би трябвало да я прилагаме прецизно. Не желая да разясня осъществената процедура през 2015 година, в този момент стигаме до коментар във връзка с този резултат. Аз разгадавам всички подкрепени от България представители в интернационалните институции да бъдат справедливи и безпристрастни ", разяснява министърът в Народното събрание.

Освен това той добави и че разчита, когато тези съдии се върнат в България, да не дават в едни или други медии изявленията с отзиви, които директно касаят каузи, в които те са взели участие.

БХК: Докладът и подписката срещу " съдии на Сорос " в Европейски съд по правата на човека са интензивно мероприятие

Българският хелзинкски комитет (БХК) реагира остро и изрази мощно отвращение от присъединяване на няколко български медии в манипулативната акция срещу съдии в Европейски съд по правата на човека, определяни като " съдии на Сорос ".

Правозащитната организация, която също е наранена в отчета, показва, че тази акция е ръководена от крайнодясната и палеоконсервативна американска фондация " Европейски център за право и правораздаване " (ЕЦПП; European Center for Law and Justice), отделение на фондацията Американски център за право и правораздаване (American Center for Law & Justice).

В прессъобщение до медиите от БХК показват, че фондацията е известна с поддръжката и подпомагането на съществени нарушавания на правата на индивида в страни като Руската федерация и Уганда и че тази организация, учредена от известния американски телевангелист и криптоантисемит Пат Робъртсън, е известна още с многомилионния си бюджет и сериозна финансова неяснота.

Пълният текст на позицията на БХК

" Организираната медийна офанзива съответствува по време с показване на мнение от някогашния арбитър в Европейски съд по правата на човека адв. Здравка Калайджиева пред президента Румен Радев в поддръжка на намаляването на пълномощията на основния прокурор и връщането на предпочитаната роля на съда в правораздаването. Именно това нейно предложение основният прокурор Иван Гешев окачестви като " безочливост ", напомнят от БХК.

И допълват, че мнението на Калайджиева в огромна степен визира проблемите, разпознати от Европейски съд по правата на човека по делото " Колеви против България ", което българското държавно управление не извършва към този момент 10 години и което редица
" проправителствени артисти омаловажават през последната година в блян то да остане неизпълнено ".

" След несполучливите опити от предходната година за законодателни промени и поръчките, че страната ни ще се съобрази с рекомендациите на Венецианската комисия, в този момент държавното управление утежнява репутацията на двама български адвокати, единият - юрист, другият - арбитър по делото Колеви, макар че решението на Европейски съд по правата на човека е взето в състав от осем съдии от разнообразни европейски страни ", допълват от БХК. От организацията вършат и обстоен разбор на отчета като показват несъответствията и манипулативните изказвания в него.

По делото " Колеви против България " предходната година имаше междинна резолюция, а следващато е наказателна процедура.
Кой е Европейския център за право и правораздаване

Европейският център за право и правораздаване съгласно представянето му " работи изключително в отбрана на религиозните свободи и достолепието на индивида " пред интернационалните организация - Съда в Страсбург, Съвета на Европа, Европарламента, Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и други.

Сред световните му сътрудници е посочен Американският център за право и правораздаване (ACLJ), на чиято уебстраница през днешния ден главният материал бе озаглавен: " Да посочим имената: кои американски сенатори още веднъж гласоподаваха срещу отбраната на почтени бебета от безчовечен, мъчителен аборт и в отбрана на разрешаването на детеубийство ".

ACLJ е основан частично като контраст на правозащитния Американски съюз за цивилен свободи (ACLU), разяснява тогавашния му изпълнителен шеф Кийт Фурние в изявление за Christian Science Monitor през 1994 година Американският център за право и правораздаване е основан през 1990 година от евангелистския просветител, медиен могул и някогашен претендент за номинацията за президент на републиканците Пат Робъртсън. В края на 1976 година той бе предсказал, че краят на света ще пристигна през 1982 година От 2006 година нататък е предсказвал идването на цунами на американските крайбрежия, на терористична офанзива, която трябвало да се случи през 2007 година или 2008 година, както и на това, че американците ще одобряват социализма.

Главният юрист на Центъра е Джей Секулоу, който бе част и от защитния екип на президента Доналд Тръмп по време на процеса по импийчмънт.

Интервю с Йонко Грозев и още отзиви по тематиката - четете в петък в " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР