Ако не се бяхме намесили, можеше да има жертви, категорично

...
Ако не се бяхме намесили, можеше да има жертви, категорично
Коментари Харесай

Вътрешният министър Калин Стоянов: Не подавам оставка, няма да предам колегите

Ако не се бяхме намесили, можеше да има жертви, изрично е управлението на Министерство на вътрешните работи
Разследват сигнали за полицейско принуждение

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи изрично през днешния ден, че няма да подаде оставка. Тя му бе поискана от ППДБ поради безредиците в София в четвъртък вечерта. Премиерът Николай Денков пък освободи зам.-вътрешния министър Стоян Темелакиев.

“Всички станахме очевидци на невиждан разгром в центъра на София. Само навременната реакция на чиновниците на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията осуетиха по-сериозни вреди и даже жертви. Затова точно се удивлявам на настояването за моята оставка. Защо? Защото хиляди чиновници на Министерство на вътрешните работи си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това значи да ги предам. Не считам, че министърът на вътрешните работи би трябвало да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС ”, съобщи Калин Стоянов. Той бе безапелационен, че няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа по какъв начин се разрушава.

“Действията на чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерията бяха реципрочни на експанзията от страна на крайни почитатели, чиято цел беше да окървавят митинга. Заставам зад всички чиновници, които нощес с риск за живота си, предотвратиха нещо доста по-сериозно. В същото време не примам дейностите на единици чиновници, които превишиха пълномощията си. Назначена е вътрешна инспекция. Всеки, превишил правата си, ще понесе своята отговорност ”, съобщи Калин Стоянов. Той отговори и на обвиняванията на премиера, че по време на безредиците е бил на кино. “МВР е съветник на филм за телефонни измами. Това е сериозен проблем за нашето общество и наличието ми там беше в работен порядък, а не да се развличам. Освен в случай че някой не счита казуса с телефонните измами за занимателен ”, сподели министърът.

По време на митингите са били арестувани близо 40 индивида. Двама към този момент са с обвиняване. Сред задържаните имало регистрирани за опиати, футболно безчинство и други закононарушения. 24 пък са потърпевшите. Някои от тях са служители на реда, други са от почитателите. 14 били прегледани в “Пирогов ” и освободени.

Щети в центъра на София
Погром след митинга


Протестиращите почитатели оставили цялостен разгром след себе си в четвъртък вечерта. Запален микробус, унищожени 33 антипаркинг колчета, 23 кофи за отпадък, 17 загради, пътни знаци, 5 кашпи, както и стоянки за колела, е равносметката на Столична община. Тя ще изиска от уредника на митинга възобновяване на вредите.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Спортният министър нагнетяваше напрежението
Пеевски: Твърдо стоя зад служителите на реда



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е безапелационен, че виновността не е у Министерство на вътрешните работи, а в Министерството на младежта и спорта. “Калин Стоянов не би трябвало да си подава оставката, спортният министър Димитър Илиев би трябвало да си подаде оставката неотложно, тъй като нагнетяваше напрежението. Преди това би трябвало Борислав Михайлов да си подаде оставката, неотложно! Васил Терзиев разреши да се съберат агитките на кротичък митинг - по какъв начин по този начин ще събираш враждуващи агитки на кротичък митинг?

Заради един, да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи, в София се проля кръв и Терзиев го позволи това нещо ”, съобщи Борисов.

“Отдавна знаем, че ППДБ ще желаят оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Имам информация, че е бил притискан от тях да работи в интерес на ППДБ на изборите. Разбрах от хора от екипа му, че не го е направил и по тази причина му желаят оставката. На човек, който не се бъркаше в изборите, и Министерство на вътрешните работи си свърши работата - парадокс да му желаеме оставката ”, сподели и ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. “Тези ултраси бяха супер нападателни. Полицаите какво трябваше да вършат в този миг - да се оставят да ги пребият, да ги убият? Твърдо стоя зад дейностите на момчетата от Министерство на вътрешните работи. Или ще има страна, или няма да има. Не може да има такива вълнения ”, сподели още Пеевски. Според него виновността за безредиците е на спортния министър и на кмета на София.

По предписание на Борислав Сарафов
Прокуратурата ревизира Борислав Михайлов за „ черно тото “
Шефът на БФС на разпит



По предписание на и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов, Софийска градска прокуратурата стартира инспекция на активността на президента на БФС Борислав Сарафов и управлението на футболния съюз.

“Прокуратурата се самосезира по отношение на голям брой изявления в медиите, съдържащи информация за позволени нарушавания и/или закононарушения от друг темперамент (разходване на обществен запас, “черно тото ” и др.) от страна на управлението на Българския футболен съюз, в т. ч. и от президента на федерацията Борислав Михайлов ”, се споделя в известие на държавното обвиняване. Работата по инспекцията е предоставена на Софийска градска прокуратура (СГП), която следва да обясни обстоятелства и условия, свързани с активността на футболната федерация в последните години. В хода на инспекцията следва да се изиска информация от разнообразни държавни институции - Министерство на младежта и спорта, Национална агенция за приходите и други Малко след разпореждането на Сарафов, Борислав Михайлов бе привикан за разпит в антикорупционната комисия, който продължи повече от два часа. Днес се появиха клюки, че той е минал на “разговор ” и в ДАНС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР