Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, рано или

...
Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, рано или
Коментари Харесай

Румен Радев хвали правителството за успеха на председателството

Ако не дадем европейска вероятност на Западните Балкани, рано или късно те ще дадат балканска вероятност на Европа. Това съобщи президентът Румен Радев по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните членки на Европейски Съюз.

" Българското държавно управление сподели кураж като избра доста сложна тематика. Регионът е доста нежен - няма гаранции за триумф изобщо .
Но някой трябваше да поеме отговорността и да уточни проблемите, както и да стартира полемики и да предприеме дейности ", съобщи Радев.

 Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име Обновена
Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име

Споразумението поставя завършек на 27-годишния спор сред Гърция и Македония

По думите му българското държавно управление е посочило неизменност , като върна назад акцентът върху Западните Балкани в една доста деструктивна среда - Иранската нуклеарна договорка, комерсиалната война, пакетът за подвижност.

" Въпреки множеството разрушителни фактори, българското държавно управление съумя да ръководи дневният ред на Европа като сподели резистентност и организационни умения и като разви една атмосфера на почтен и отворен разговор. В резултат от това от 1-ви януари България съумя да подсигурява необятен консенсус сред страните членки и европейските институции по доста значими тематики, които се подреждат на първите места в дневния ред на Европа ", съобщи Радев.

Президентът посочи, че страната ни съумя да завърши работата по доста основни досиета.
" Разбира се, както при всяко ротационно председателство, имаше някои проблеми , по които не успяхме да реализираме консенсус, само че по доста други въпроси успяхме да реализираме общ език ", означи още той.

 Захариева: Националният ни интерес е постоянни съседи в Европейски Съюз и НАТО
Захариева: Националният ни интерес е постоянни съседи в Европейски Съюз и НАТО

Македония би трябвало да има вероятност и да живеем в постоянен регион

" Като мощен подръжник на европейския план българското държавно управление съумя и постави големи старания за напредване напред в доста разнообразни насоки - в случай че вземем за образец сферата на сигурността, сферата на общественото обезпечаване, цифровия обединен пазар като нужна рамка за европейски пазар и конкурунтоспособност, Брекзит. Ние започнахме прелиминарен разговор за бъдещия европейски бюджет, като търсихме баланс сред обичайни и нови политики ", сподели още президентът.

Такава е политиката на доближаване , която спроед президента е крайъгълен камък на нашите полезности и правила. " Ние продължаваме да пазиме значимата роля на доближаването сред страните членки, тъй че да се напредва по дневния ред на Европа и да се обезпечи триумф във всяко начинание на Европейски Съюз ", уточни президентът.

Държавният глава бе безапелационен, че единството е съдбоносен фактор за реализиране на ефикасни решения и е ключът към триумфа на нашето председателство. Президентът напомни мотото на българското председателство: " Съединението прави силата " - девиз, подложен на постройката на българския парламент, който, по думите му, отразява добре българската национална философия.

В края на изявлението си, президентът уточни: " Никога не съм мечтал и не съм си представял, че парламентаристи от всички страни членки на Европейски Съюз ще ме поздравят за 55-тия ми рожден ден. "

 Среща на КОСАК в София на тематика Западни Балкани
Среща на КОСАК в София на тематика Западни Балкани

Основна тематика на срещата ще бъдат Западните Балкани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР