Ако не бъдат направени , пътят ни към Европейският съюз

...
Ако не бъдат направени , пътят ни към Европейският съюз
Коментари Харесай

Ковачевски вещае край на шанса на РСМ за ЕС и по-лоши отношения със САЩ без промени в Конституцията

Ако не бъдат направени, пътят ни към Европейският съюз стопира и това ще има отражение върху връзките ни със Съединени американски щати . За това предизвести македонският министър председател Димитър Ковачевски в тирада в Народното събрание, оповестява БГНЕС.

Той акцентира, че македонските жители не би трябвало да се опасяват от включването на българите в Конституцията.

Промените в Конституцията , увери Ковачевски и настоя да не се пропуща този късмет за Европа.

" Истината е, че няма да има по-добро съглашение и няма да има друга преговорна рамка и това е, което Европейският съюз споделя ", изясни министър-председателят пред Комисията за промени в конституцията, в която съгласно правилника би трябвало да обясни предлагането и нуждата от отваряне на Конституцията.

По негови думи министрите в държавното управление са посочили почтеност и единогласие.

" Определихме предлагането за конституция и взехме решение да не пресмятаме партийни рейтинги, взехме решение да не мислим за себе си, а за европейската цел. В идващите няколко седмици ще стане ясно кой мисли за себе си и кой - за децата си и жителите. Всеки самичък би трябвало да реши дали да гласоподава за Европа, или да потисне гласа на съвестта в себе си и да реши да вкара страната в изолираност по нечий диктат ", посочи Ковачевски.
 Съединени американски щати: Важно е не какво споделя България, а какво прави Скопие за Европейски Съюз
Съединени американски щати: Важно е не какво споделя България, а какво прави Скопие за Европейски Съюз

Всички желали да видят страната да върви към еврочленство

Според македонското държавно управление предлагането за регистриране на българите и на няколко други етнически общности в Конституцията цели укрепването на правата на общностите със спазването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз, а конституционната традиция на Македония стартира с Крушевската република.

" Конституционно-правното устройство и традиция на Македония, в която се утвърждава езиковата, религиозната и културната еднаквост на всички общности в страната ни, стартира още с правните държавни обичаи в Крушевската република и в решенията на АСНОМ. Страната ни през днешния ден е същински образец за функционираща мултиетническа народна власт и посредством конституционните актове сме общество, което подсигурява равни права на всички общности ", означи Ковачевски.

По негови думи през днешния ден страната има неповторим късмет да продължи евроинтеграционния път и по-късно с ускорени стъпки да влезе в Европейски Съюз.
 Австрия предизвестява РСМ да не се препъне на последното затруднение към Европейски Съюз
Австрия предизвестява РСМ да не се препъне на последното затруднение към Европейски Съюз

Ако Северна Македония не одобри конституционните промени, ще бъде изолирана

Той означи, че след 17 години са почнали договарянията с такова умно решение, а езикът и идентичността по негови думи са предпазени. Основният фокус на конституционните ремонти бил да нямат общо с какъвто и да е проблем с идентичността.

" Не бива да пропущаме този късмет, случи се един път, когато се отделихме от Хърватия, която към този момент 10 години е членка. Европейските представители споделиха, че има и да продължи напред, в случай че не приемем конституционните промени ", предизвести Ковачевски.

Дебатът в комисията ще продължи до 9 август, а на 18 август е планувано пленарно съвещание, на което държавното управление ще би трябвало да обезпечи 80 депутати, които да гласоподават за отварянето на Конституцията.
 Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за участие в Европейски Съюз
Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за участие в Европейски Съюз

РСМ била най-подготвеният претендент в историята на Европейски Съюз при започване на преговорите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР