Автоматична стачка изглежда вероятна. Трябва ли да си купя кола сега?

...
Ако мислите да си купите нова кола, може да гледате
Коментари Харесай

Ако мислите да си купите нова кола, може да гледате предпазливо новини за възможна стачка на United Auto Workers. И да, казват експертите, може да има някои сериозни недостатъци за тези, които пазаруват определени модели автомобили, камиони или SUV, поне в дългосрочен план.

Въпреки това няма еднозначен отговор какво трябва да направи купувачът на автомобил. Зависи от превозното средство, което пазарувате, и от собственото ви ниво на гъвкавост при този избор. Първо, имайте предвид, че само General Motors, Ford и Stellantis са изправени пред стачки от Обединените автомобилни работници, така че, ако мислите да си купите Toyota, Honda или Hyundai, всяка потенциална стачка няма да има значение за вас.

И ако мислите да си купите Ford, Chevrolet или Jeep - марки, които се произвеждат съответно от Ford, GM и Stellantis - но не сте много внимателни относно цвета или конкретните опции, все още може да имате време да обиколите , дори да има стачка.

Но ударението е върху „може“.

Автомобилните производители тепърва се възстановяват от производствените прекъсвания, причинени от свързания с Covid недостиг на части. Запасите от нови превозни средства са по-малко, отколкото преди миналите стачки, каза Пат Райън, главен изпълнителен директор на сайта за пазаруване на автомобили CoPilot, който следи отблизо наличностите на автокъщите.

Има разлики дори между тези три компании. GM има най-малките запаси от трите, докато Stellantis - която прави модели Jeep, Dodge и Ram, наред с други - има много превозни средства в своите дилърски партиди.

„Те имат толкова много инвентар, това може да им помогне да изчистят част от този инвентар“, каза Райън за Stellantis.

От друга страна, ако търсите GMC, Chevy или Cadillac SUV или камион, вече има време за изчакване за някои от тези модели, каза той. Райън каза, че това е особено вярно, ако искате нещо много конкретно.

„Предизвикателството да купите някои от тях е, че вече ще трябва да поръчате или да изчакате, за да получите точно това, което искате“, каза той.

Ако сте по-гъвкави в избора си, няма нужда да правите панически покупки точно сега, каза Иван Друри, индустриален анализатор в Edmunds.com. Ще има малко време, преди ситуацията да стане ужасна, ако стачката продължи много дълго.

„Ако гледате американски автомобилен производител, вече виждате, че те предлагат ниско [лихвено финансиране], предлагат връщане на пари за някои неща“, тъжно каза той. „Вероятно просто бих дръпнал спусъка по-рано, отколкото по-късно, за да не попаднете в тази потенциална сива зона след три до четири месеца, когато те могат да започнат да работят слабо, ако фабриките бъдат затворени.“

Отвъд Stellantis все още има някои специфични модели, които са особено изобилни в момента, отбеляза Мишел Кребс, анализатор в AutoTrader. Ford Bronco Sport и Escape, Chevrolet Equinox и пълноразмерните пикапи са в добро предлагане, каза тя в имейл.

Но пикапите, поради тяхното голямо разнообразие от видове и опции, обикновено изискват по-голям избор за клиентите, за да намерят точно това, което искат в партидата, отбеляза Райън.

Няма бягство през границата

Може би си мислите, че моделите, произведени в Мексико или Канада, където фабриките не наемат работници от UAW, никога няма да бъдат в недостиг само поради стачка в Съединените щати. За съжаление това не е така, тъй като фабриките на производителите на автомобили в Северна Америка, която включва Канада и Мексико, са свързани заедно, пише Томас Голдсби, професор по управление на веригата за доставки в Университета на Тенеси в имейл.

Фабриките в САЩ произвеждат компоненти, които се доставят до фабрики през границите на САЩ, посочи той. Така че производството на автомобили в мексиканските и канадските заводи може да спре в даден момент, ако стачката се проточи.

Някои модели от тези марки обаче се внасят извън Северна Америка. Например Chevrolet Trailblazer и Trax се произвеждат в Южна Корея, Dodge Hornet на Stellantis се произвежда в Италия, а Buick Envision на GM се сглобява в Китай.

Автомобилните заводи на други континенти е малко вероятно да бъдат засегнати от тези стачки, тъй като автомобилните производители рядко доставят основни компоненти между фабрики на различни континенти, каза Голдсби.

В някои отношения може да откриете, че всичко това донякъде прилича на пазаруването на коли през ерата на недостига на превозни средства след COVID, каза Райън.

„По-вероятно ще бъде доста специфично около определени марки и особено определени модели, където наистина усещате и виждате това“, каза той. „Честно казано, може да е интересно време да преразгледате марките Stellantis, ако харесвате някоя от тях, защото вероятно ще получите много по-добра сделка за тях.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР