Ако миналата година подготовката за първокласник е струвала около 500

...
Ако миналата година подготовката за първокласник е струвала около 500
Коментари Харесай

Подготовката на първолак: 50% по-скъпа от миналата година

„ Ако предходната година подготовката за първокласник е коствала към 500 лева, то тази година е 50% по-скъпа – близо 750 лева ”. Това твърдят пред TrafficNews притежатели на книжарници и училищен принадлежности под тепетата. Те разясняват, че максимален скок в цените има при тетрадките, което съгласно тях се дължи на всеобщото повишаване на писалищен материали и хартията.
Прочетете още
Увеличението е обвързвано със скока на цените на суровините в международен мащаб, като показаха, че картоните и хартиите са към този момент с по-висока цена близо над 25%, а пластмасовите продукти като химикали, острилки и други материали са поскъпнали с към 30%.

От книжарниците показват, че цените са съгласно марката и качеството на материалите. Могат да се намерят както по-евтини по този начин и по-скъпи материали според от това, което родителите търсят да закупят.

Сумата за подготовката включва неща като ученическата униформа, облеклата за първия образователен ден, раницата и съпътстващите принадлежности от наложителния лист на първолака като раница, несесер, тетрадки, пособия, облекла, обувки, униформа, само че това не е всичко в наложителния лист.

„ Остават близо три седмици до старта на образователната година и огромна част от родителите към този момент са закупили нужните принадлежности, другите занапред се ориентират. Имаме клиенти, които търсят качествени артикули, има и такива, за които то е без значение. Това несъмнено зависи от опциите им ”, показа Райна Тодорова, продавачка в пловдивска книжарница.

Тя описа, че сега опция да продават евтина стока имат тези книжарници, които разполагат с огромни складови наличия от предходната година, преди фрапантното повишаване да бъде реалност.

„ Абсолютно всичко е по-скъпо тази година. Ние не намираме смисъл да се презареждаме със стока, защото ползата към учебните материали е краткотраен. За това може би и усетихме много повече инфлацията, тъй като сътрудниците зареждаха в огромни количества от предходната година, а ние не ”, описа тя.

Едно от най-важните неща за първия образователен ден са раниците. Цените им варират, само че междинната сума, за образователна чанта, която би могла и да е комфортна е към 60 лева Разбира се има и чанти, които стигат до 600 лева, само че те имат цифрови съоръжения като вградени слушалки, зарядно и други техники.

Цените на дребен формат тетрадки са се вдигнали от 40 стотинки на 60 стотинки, огромните формати доближават и до 1,80 лева Химикалите също могат да се срещнат на друга сума, от 40 стотинки до лев и нещо, а сред 40-50 лева излиза окомплектоването на възпитаник с образователни принадлежности тази година.

Другите училищен принадлежности също са по-скъпи, акцентират продавачите. На фона на тези разноски всички първолаци имат обезпечена еднократна финансова помощ.

Коментарите по отношение на смарт телефонът не престават да са противоречиви, защото съгласно някои родители той е необходим, а съгласно други - не. В огромна част от образователните заведения даже е неразрешено внасянето на телефон в класната стая или устройствата биват събирани още при започване на първия образователен час.

Ето и образцов лист за наложителни учебни принадлежности за образователната година на първокласниците.

Тетрадки

1.Тетрадки с тесни и необятни редове -10 бр.

2.Тетрадки с огромни квадратчета по математика – 6 бр.

3.Тетрадки с дребни квадратчета – 10 бр.

Пособия

1.Черни моливи НВ – 4 бр., химикали – наследник и червен

2.Цветни моливи- 12 цвята, флумастери, двуцветен молив

3.Пастели-мазни

4.Острилка с резервоар

5.Гума за моливи

6.Комплект пластмасови пръчици 20 бр. и показалка

7.Сметало

8.Линия и триъгълник

9.Акварелни бои

10.Блок номер 4

11.Четки за изобразяване – плоски ( дебела и тънка) ; кръгла (дебела и тънка)

12.Чашка за вода по изобразяване

13.Малка домакинска гъба и постеля за чина

14.Гланцово блокче, изсъхнало лепило

15.Ножичка за хартия с тъп връх

16.Дъска, ножче, и пластилин

17.Тефтерче за записване на известия

18.Моливник, раница, стратегия.

19.Цветни папки – джоб с копче за другите образователни предмети 5 бр.

20.Лична карта и фотография за документи

21.Облекла и етикети за учебници, тетрадки и пособия

Физическо образование и спорт

1.Спортен екип, аварийна тениска

2.Гуменки за салона, маратонки
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР