Ако методологията за разширяване бъде ревизирана и Съюзът напредне в

...
Ако методологията за разширяване бъде ревизирана и Съюзът напредне в
Коментари Харесай

Париж: Не блокираме разширяването, просто искаме да сме сигурни, че ЕС е готов

Ако методологията за разширение бъде ревизирана и Съюзът напредне в личната си метаморфоза, договарянията със Северна Македония могат да стартират доста бързо и френският президент Еманюел Макрон да реши да трансформира срещата на върха в Загреб в триумф през май. Това съобщи Стефан Сежурне, френски евродепутат от партията на френския президент Макрон, в изявление за МИА, представено от БГНЕС.
Той споделя, че е наясно, че Северна Македония е постигнала прогрес, с цел да премине към идната фаза на европейската интеграция - разкриване на договаряния със Съюза, само че също по този начин е наясно, че визията за Франция от претендентите и страните членки на Европейски Съюз е нарушена от негативното решение.
„ Трябва да напомним, че Франция и френските членове на Европейския парламент в никакъв случай не са имали желание да трансформират или нарушават политическия план за разширение на Европейския съюз. Наясно сме, че Северна Македония реализира прогрес в напредъка на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Особено имам предвид промените в правосъдната система до момента, ограниченията в интерес на по-голяма бистрота или смяната на името й. Тези старания също свидетелстват за привлекателността на Европейския съюз и можем да се гордеем с това “.
„ Ветото на президента Еманюел Макрон за начало на договарянията за присъединение не би трябвало да провокира възмущение измежду македонците. Това никога не е жест против страната. Франция счита, че разширението на Съюза не би трябвало да се прави в негова щета, което би довело до институционална обсада. Допълването на съвета на Съюза с две места в актуалната обстановка единствено ще усложни работата. Повече от всеки път се нуждаем от виновна и ефикасна Европа “, добави той.
Относно вероятността за нарушавания имидж на Франция Сежурне отговори утвърдително.
„ Това е правилно и скърбя за него, само че не сме сами - Дания и Холандия също показаха въздържаност за зелена светлина на Европейския съвет през октомври 2019 година Това е обща позиция, която е в полза на засегнатите нации. Трябва да се реформирате, преди да желаете да сте отворени за другите. Това е в интерес и в посока на устойчивостта на Съюза. Трябва да се разбере, че е застрашена достоверността на европейското обръщение “.
„ Действащата днес процедура на договаряния е прекомерно сложна, прекомерно непрозрачна, прекомерно комплицирана. Тя би трябвало да бъде опростена, би трябвало да се приказва със съответните страни. По този метод можем да избегнем ненужното отчаяние в страни, които желаят да се причислят към нас. Тази смяна в методологията може да бъде разисквана и в границите на Конференцията за бъдещето на Европа, чийто принцип преди малко беше утвърден от болшинството по време на последната пленарна сесия на Екологичен потенциал в Страсбург (януари 2020 г.), продължи евродепутатът.
Той е и положително надъхан по отношение на вероятността за започване на договаряния преди срещата на върха в Загреб.
„ Ако преразгледаме нашата методология, в случай че продължим напред със личната си метаморфоза, всичко е допустимо. Преговорите могат да стартират доста бързо. Президентът на републиката реши да трансформира (срещата на върха) в Загреб в триумф през май. Ние не блокираме разширението, просто желаеме да сме сигурни, че Европейският съюз е подготвен “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР