Ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи,

...
Ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи,
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Ефект от ваксинирането ще има при поне над 60% обхват

Ако нежната наклонност на ограничение на заболеваемостта от ковид продължи, либерализацията на ограниченията е допустима – въпреки и не на 100%. Това съобщи в изявление за основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той обясни стъпките, които би трябвало да се създадат при идната всеобща имунизация на популацията. Посочи и задачата – над 60% имунизирани, с цел да може да бъде спряно епидемиологичното протичане.

Доц. Кунчев призна, че има своите подозрения, че България ще е измежду „ отличниците “ във връзка с имунизацията, само че акцентира, че страната ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият метод да победим ковид.

По думите му, началото на имунизирането у нас ще бъде при започване на 2021 година " По последни данни, Европейската организация по медикаментите ще даде на 29 декември оценката си във връзка с първата ваксина на Pfizer и BioNTech. На тази база Европейската комисия в границите на 2 до 3 дни евентуално ще даде позволение за Европейски Съюз. Това е началният миг за цяла Европа да стартира действителната имунизация и да разполага с всички нужни данни и документи, защото досега ние нямаме утвърдена ваксина за прилагане от европейските страни и, надлежно, нямаме по този начин нужните къса характерност на продукта и листовката за пациента ", изясни той. 

На въпрос " Къде ще се случва самото имунизиране на хората от първа фаза? ", доцент Кунчев отговори, че това се обяснява, защото възможностите са много разнообразни. " Там, където имаме огромна централизация на лечебни заведения като в София – на областен принцип лекари от извънболничната помощ, в това число общопрактикуващите лекари и фармацевтите, могат да се запишат и да бъдат ориентирани към най-близкото лечебно заведение и там да им бъде направена имунизацията. В други градове евентуално методът ще е различен. Всичко зависи от това какъв е броят на записалите се лица, с цел да създадем заслужено систематизиране и тези хора да получат отбрана, от която толкоз доста се нуждаят ".  

Според доцент Кунчев задоволително висок резултат от имунизирането ще има при най-малко над 60% обсег. " Тогава епидемиологично протичане не може да има, надлежно и подобен напън върху здравната система, че надали не да броим всяко едно легло, тогава с този проблем ще приключим. Ако обаче не го достигнем – единствено ще следим какво реализират другите страни, ще се стремим към това, само че няма да успеем, в случай че ползата към имунизиране е невисок ".

" Много се надявам, че тази нежна наклонност на ограничение на заболеваемостта ще продължи, това е единствено началото, и в случай че успеем да го реализираме, аз съм " За "  това да се либерализират ограниченията, въпреки и не на 100%. Дали ще го реализираме е въпрос на отношение към казуса – аз и в този момент получавам сигнали за частни празненства, заключени заведения, в които се вихрят празненства, а би трябвало да ви кажа, че това е един от методите за най-ефективно разпространяване на вируса. В края на краищата всеки взема решение самичък за себе си, само че би трябвало да е виновен и за другите ", сподели още той.

Цялото изявление можете да видите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР