Ако кандидатурите за нов главен прокурор са слаби и не

...
Ако кандидатурите за нов главен прокурор са слаби и не
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Ако кандидатите са слаби, може да няма избор на главен прокурор

Ако кандидатурите за нов основен прокурор са слаби и не получат поддръжката на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), може и да не се стигне до избор на 14 ноември. Това изясни представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев в ефира на БНР.

" Надявам се да се появят претенденти за длъжността основен прокурор, които да са експерти ", сподели Магдалинчев. Той уточни, че процедурата ще стартира на 15 юли, а до 29 юли претендентите за поста на Сотир Цацаров ще бъдат известни.

Магдалинчев напомни и кой по закон има право да прави номинации - министърът на правораздаването и минимум трима членове от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Той изрази вяра да има най-малко двама претенденти, с цел да има фактически съревнование за поста.

Представляващият Висш съдебен съвет напомни, че след 10 ноември 1989 година в България не е имало основен прокурор, който да идва от прокуратурата. Магдалинчев уточни и това, което съобщи след срещата си с президента Румен Радев, че е добре да бъде човек, който познава системата от вътрешната страна.

Боян Магдалинчев разяснява като странни думите на заместител основния прокурор Иван Гешев, че в този момент ще стартира пазаруване на магистрати: " Не ми и минава през ум такова нещо. Това са огромни избори в системата. "

По думите му значима е и оценката на обществото и уточни, че има опция неправителственият бранш, висши образователни заведения и жители да задават въпросите си към претендентите за поста. Отделно комисиите по професионална нравственос към прокурорската гилдия и комисията за атестиране и състезанията ревизират всички тези неща и излизат с отчети, преди да стартира изборът.

Във връзка със спекулации, че се търси мотив да бъде преустановен предварително мандатът на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев изясни, че не се търси, и напомни, че постоянният мандат на Панов завършва през януари 2022 година

В сряда основният прокурор Сотир Цацаров предложи, а прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет гласоподава и одобри времеви график за осъществяване на процедурата. Мандатът му изтича на 10 януари 2020 година

Президентът Румен Радев към този момент стартира съвещания за правене на критерии за избора на нов основен прокурор. След срещата си с президента Сотир Цацаров разяснява, че консултациите са прибързани.

Ден по-късно Радев се срещна с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който сподели, че изборът е съдбоносен. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е предложил по време на консултациите да бъде основан самостоятелен орган, който да има пълномощия да проверява основния прокурор.

Серията от срещи провокира коментар и от премиера Бойко Борисов, който видя опит за интервенция на Радев в правосъдната система. Президентът от своя страна отвърна с коментар, че не кани магистрати на вечеря в дома си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР