Ако кажем, че мобилната операционна система с отворен код управлява

...
Ако кажем, че мобилната операционна система с отворен код управлява
Коментари Харесай

7 алтернативи на операционните системи за смартфони без Android и iOS

Ако кажем, че мобилната операционна система с отворен код ръководи света на мобилните устройства, това няма да е пресилено. Аndrоіd e нaй-пoпyляpнaтa oпepaциoннa cиcтeмa зa cмapтфoни в cвeтa. Haд 90% oт мoбилнитe ycтpoйcтвa paбoтят пoд yпpaвлeниeтo нa Аndrоіd. Cлeдвaщaтa пo пoпyляpнocт oпepaциoннa cиcтeмa e іОЅ.

По мотив подхванатите ограничаващи ограничения на Съединени американски щати към Huawei, които ще лишат китайската компания както от опцията да употребяват американски процесори и модеми, по този начин и от достъп до операционната система Android, уебсайтът Itsfoss показва 7 други възможности на операционните системи за смарт телефони, с които всеки може да реализира оптималната отбрана на данните си.

1. Kai OS



Kai OS ще бъде третата по величина мобилна операционна система в света. Шанс е, че множеството хора не са чували за нея. KaiOS беше издадена едвам през 2017 година, само че все пак зарежда голям брой мобилни телефони единствено за две години. Базираната на Linux, операционната система не е ориентирана към висок клас телефони, само че предлага голям брой функционалности. Потенциалът на Kai OS може да се реши от обстоятелството, че Гугъл неотдавна влага 22 милиона $ в нея.

2. Tizen



Tizen е мобилна операционна система, основана на Linux, с отворен код, която постоянно се назовава формалната мобилна операционна система на Linux заради обстоятелството, че планът се поддържа от Linux Foundation. Освен Linux Foundation, планът Tizen се поддържа от софтуерни колоси като Samsung и Intel. През януари 2015 година излезе и първият телефон с операционна система Tizen, Samsung Z, който бе пуснат на южноазиатския пазар. За страдание, Samsung Z не съумя да получи доста внимание в конкурентния индийски пазар. Въпреки, че се базира на Linux, операционната система Tizen е наранена от проблеми със сигурността. Специалисти разясняват, че не виждат ярко бъдеще за тази операционната система.

3. Plasma Mobile



Компанията за създаване на програмен продукт KDE разгласи своя лична мобилна операционна система Plasma Mobile с отворен код. Базиран на Kubuntu, Plasma Mobile е мобилната версия на потребителския интерфейс, която има за цел да обезпечи конвергенция на потребителите на KDE. А дали Plasma Mobile ще получи хардуерна договорка в близко бъдеще, следва да забележим.

4. postmarketOS



postmarketOS, също pmOS в резюме е с авансово конфигуриран Alpine Linux със лични пакети, които могат да бъдат конфигурирани на смарт телефони. Идеята е да се обезпечи 10-годишен витален цикъл на смарт телефоните, във връзка прекъсване на актуализациите за по-стари смарт телефони с Android или iOS. В същото време може елементарно да се започва Linux на по-стари компютри. PostmarketOS желае да реализира същото и на мобилната платформа.

5. Librem



Това не е мобилна операционна система с отворен код, а мобилен телефон с отворен код. Сигурност и конфиденциалност, ориентирани към дистрибуцията на Linux PureOS има проекти да се пусне сигурен и криптиран смарт телефон. Тя се назовава Librem и ще работи с усъвършенствана версия на PureOS, Debian, Ubuntu, SUSE, Fedora и даже Arch Linux. Мото на LIbrem е да бъде "телефон, който се концентрира върху сигурността посредством дизайн и отбрана на персоналните данни по дифолт ".

6. LineageOS



LineageOS е публикувана от Android. С други думи, можете да се назова потребителски ROM. Той е основан след прекратяването на доста по-успешното разпространяване на Android CyanogenMod. Започната през декември 2016 година, LineageOS поддържа 178 смарт телефона и твърди, че има над 1.7 милиона съоръжения.

7. eelo



eelo е публикувана от Android, основана на LineageOS. Тя се основава от разработчика на Mandrake Linux. Идеята е мобилната операционна система с отворен код да е свободна от Гугъл.От eelo дават обещание да имат свои лични услуги за облак и е-поща, с цел да се даде опция да потребление на Android гратис.

Toвa ca част от нaй-дoбpитe oпepaциoнни cиcтeми зa cмapтфoни. Hяĸoи мoгaт oщe ceгa дa бъдaт инcтaлиpaни в cмapтфoнитe, a дpyги вce oщe ce paзpaбoтвaт. Ho ĸoгaтo ce нaлaгa дa бъдe cъздaдeн дoбpe зaщитeн cмapтфoн, paзpaбoтчицитe oбиĸнoвeнo зaпoчвaт имeннo c тeзи oпepaциoнни cиcтeми зa мoбилни ycтpoйcтвa.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР