Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя,

...
Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя,
Коментари Харесай

Галъп: Румен Радев има подкрепа за победа на първи тур

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, за Румен Радев биха дали своят вот 51.2% от гласуващите и той би спечелил изборите още на първи тур. Това излиза наяве от национално представително проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", цитгирано от БНР

На второ място е подкрепеният от ГЕРБ ректор на Софийския университет Анастас Герджиков, за който биха дали своят вот 22.5%, а за Мустафа Карадайъ – 7,9%.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов към този момент не съумява да стимулира всички последователи на " Демократична Бългатия " да гласоподават за него и има 6.2%.

Сред останалите личат най-много Костадин Костадинов с 3.1%, претендентът на Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%.. С „ Не поддържам никого “ биха дали своят вот 2,7%.

Общо 56.4% от хората споделят, че ще гласоподават сигурно на президентските избори. 54,2% споделят, че ще гласоподават сигурно на парламентарните избори. Над 20% са тези, които споделят, че евентуално биха дали своят вот, само че не са сигурни.

" Данните за структурата на настройките и евентуалната интензивност демонстрират опция президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче тази опция не е преобладаваща. Цели четири седмици въпреки всичко остават сред края на терена на проучването и изборите на 14 ноември ", се споделя в коментар към проучването на " Галъп "

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 22.5% от гласуващите, за Българска социалистическа партия – 15,1%, за " Продължаваме промяната “ – 13,4%, за Има Такъв Народ – 12.2%, за " Демократична България “ – 11,2% и за Движение за права и свободи – 10.8%.

Това са сигурните от днешна позиция обединения в идващия парламент. Близо до бариерата е и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ – с 3.7%.

Отчетлива поддръжка имат също " Възраждане " и Вътрешна македонска революционна организация, надлежно с 2,9% и 2,3%.

Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, страх от машинното гласоподаване и така нататък Всичко това, дружно с спешната политическа и икономическа обстановка, прави изборите и за президент, и за парламент сложни за прогнозиране – във връзка с интензивността и на самия избор.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е извършено с таблети, сред 10 и17 октомври, измежду 1009 души, по метода „ лице в лице “. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души.

Данните са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио, извършено лице в лице с таблети, измежду 1009 пълнолетни българи, в интервала 10-17октомври. То не регистрира събитията от последните дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР