Ако изборите са редовни - купуваме машини за вота, заяви

...
Ако изборите са редовни - купуваме машини за вота, заяви
Коментари Харесай

Ципов: Ако изборите са редовни - купуваме машини за вота

Ако изборите са постоянни - купуваме машини за вота, съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи несъгласие на последните ремонти в ИК, което през днешния ден се гледа в Пленарна зала.

Той разясни, че не споделят претекстовете на ветото на Радев и то ще бъде отхвърлено и в пленарна зала, както преди ден на правна комисия. По думите му претекстовете не са издържани, я в тях самите имало несъгласия. От една страна се посочвало, че машинният избор ще облекчи гласоподавателя, а въпреки това, че поправките за облекчаването на протоколите в действителност щели да затруднят членовете на секциите.

Ципов разясни, че при всички положения ще има прекачване на данни от машините в протоколите. Даде да се разбере, че у нас няма такива машини, които да издават протокол, който да дава отговор на условията на ИК.

Според Ципов смесеното гласоподаване - с хартия и машини е за да се резервира тайната на вота и да се даде опция хората да гласоподават умерено и изрази терзания от опашки при избор единствено с машини.

По думите му ЦИК не би трябвало да има терзания по отношение на организацията на машинния избор и къде ще се съхраняват устройствата. Даде да се разбере, че при потребност способените органи могат да дават пространства. Той даде за образец евровота през 2019 година, когато имало доста добра организация с доставчика.

Относно референдумите Ципов разясни, че допитвания по тематики като държавното устройство не анулират провеждането на Велико народно събрание, което в действителност взима финалното решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР