Ако ИТН направят реална кампания с обиколки из страната и

...
Ако ИТН направят реална кампания с обиколки из страната и
Коментари Харесай

Васил Тончев, социолог: Слави може да е следващият премиер

Ако Има Такъв Народ създадат действителна акция с обиколки из страната и живи срещи с хората, ще бъдат безапелационно първа мощ

ГЕРБ резервират излъчването си на водеща партия и мъчно ще сдадат първата позиция

Всички карти на президента Радев досега излизат

Няма директна връзка сред изборните резултати и дейностите на служебното държавно управление

-Г-н Тончев, има ли нови трендове в настройките на гласоподавателите броени дни преди вота?

- Изборите ще бъдат доста напрегнати. Борбата е последна, не се виждат допирни точки сред другите политически субекти. Очертава се картина, която дава отговор на резултатите от изборите на 4 април.

Няма основни промени, няма приливна вълна от нови гласове към някого. Няма обаче и срив на главните партии. Така че евентуално ще има известни корекции в резултатите. Ще има известна редукция на гласовете за някогашните ръководещи ГЕРБ, ще има някакъв прилив към " ИТН ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Но като цяло картината ще бъде сходна на това, което беше през април. Възможно е да има още един нов участник в Народното събрание - Българските патриоти.

.......

- Ще успее ли " ИТН " да стане първа мощ?

- Интригата за първото място има повече психически темперамент и подобен резултат, защото се знае, че нито ГЕРБ, нито " ИТН " могат да създадат независимо ръководство. Възможно е Има Такъв Народ да стане първа политическа мощ, само че е по-малко евентуално. Виждаме, че ГЕРБ съумява да запази имиджа и излъчването си на водеща партия.

- Трифонов се опита да излезе от прословутата си тактичност на мълчанието със студентската среща в Пловдив. Ще му помогне ли това за привличане на още електорат, най-вече юношески?

- Смятам, че на срещата му се получи, само че това е малко. Ако Слави обикаляше страната с директни контакти с хората, в случай че обясняваше политиките, които ще реализира, в случай че се знаеше кой ще бъде излъчен за министър председател от Има Такъв Народ, тогава нещата щяха да стоят по различен метод.

И биха съществували доста действителни шансове " ИТН " да бъдат безапелационно първа политическа мощ. Но тактиката, която са избрали, може би принудени от някакви условия, не носи необикновен прилив на гласове за разширение на политическото им пространство.

Публично е известно, че Трифонов има здравословни проблеми

Вероятно има и други странични фактори, които пречат Има Такъв Народ да разпрострат всеобща акция, както обичайно се прави.



- Как чистките и хиперактивността на служебния кабинет ще се отразят на изборните решения на българите? Т.нар. протестни партии ли ще бъдат основните облагодетелствани?

- Няма директна връзка сред изборните резултати и дейностите на служебното държавно управление, защото то не е политически индивид, който ще взе участие на изборите. Да, в някаква степен дейностите на настоящия кабинет облагодетелстват тезите на партиите, подкрепени от протестния избор.

Евентуално ще има някаква последователност в идващия кабинет с това, което прави служебното държавно управление, само че връзката не е директна. Като цяло дейностите на служебното държавно управление се възприемат добре. Съотношението е 3 към 1 в интерес на дейностите на служебното държавно управление по отношение на неговите съперници и съперници, които не го утвърждават.

- Имат ли късмет Българските патриоти да станат седми състезател в идващия парламент?

- Имат действителен късмет да влязат. Политиките и тезите, които пазят, са нещо, което повтарят от доста време, повече от десетилетие. Смятам, че държанието им е предвидимо и както виждаме и от техни реакции в акцията им, не проличава да са твърдо обвързани с ГЕРБ - колегата, с който управляваха до неотдавна.

-Възможно ли е машинното гласоподаване на 11 юли да сервира изненади?

Най-големият резултат от машинното гласоподаване е в това, че резултатите ще бъдат обработени по-бързо

Секциите в чужбина този път са много повече, само че по отношение на количеството на гласовете в България подаваните в чужбина са прекомерно малко, водят до 1-2-3 мандата. А това не е от значително значение за крайния резултат.

Не бива да ни тормозят гласовете от Турция - това са български жители, които имат право да гласоподават, задължени сме да им предоставим тази опция. Да, най-вероятно това ще усъвършенства резултата на Движение за права и свободи, само че няма да окаже значително въздействие върху цялостната картина на политическата конструкция в България.

- Ако идващият парламент е подобен с 45-ия, по какъв начин ще се осъществят на процедура дадените към този момент поръчки за сформиране на кабинет? Българска социалистическа партия ли ще преглътне най-лесно Слави Трифонов?

- Можем единствено да гадаем какво ще се случи. Но в случай че партиите в Народното събрание и този път се откажат и не създадат кабинет, това ще докара до срив в поддръжката за тях, ще наподобява извънредно несериозно в очите на гласоподавателя. Така че партиите в 46-ия парламент просто ще бъдат длъжни да сформират кабинет.

И защото не се вижда вид трите партии - Има Такъв Народ, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри, вън! ", да имат повече от 121 депутати, би трябвало да вземат парламентарна поддръжка или от Българска социалистическа партия, или от Движение за права и свободи.

Най-вероятно няма да има съдружно съглашение, а парламентарна поддръжка против някакви общи политики,

против някаква договореност. И да, доста по-вероятно е тази поддръжка да бъде търсена от Българска социалистическа партия, в сравнение с от Движение за права и свободи, с които някои от партиите на митинга имат много съществени проблеми. Докато несъгласията с Българска социалистическа партия са много по-преодолими.

Освен това тук избрана роля ще има и президентът, който е заинтригуван да има контакт сред тях.

- Реплика на служебния с вариации ли ще е бъдещият постоянен кабинет?

- Най-вероятно. Виждаме, че някои от служебните министри се възприемат доста добре от обществото - изключително по-младите образовани хора в стопанската система, тези, които приготвят Националния проект за възобновяване и резистентност. Твърде евентуално е фигурите, които се възприемат толкоз добре, да останат и в постоянен кабинет.

Много евентуално е и Слави Трифонов да е идващият ни министър председател. Заявките, които той направи, че не желае да е народен представител и ще влезе в друга институция, най-вече сочат към сходна поръчка. Просто пояснявам неговото обръщение, неговите думи.

- Българите са привикнали да имат авторитетна фигура - „ цар”, лидер, избавител. Слави ли се обрисува да е идващият?

- Цар е доста мощна дума. Българите желаят да има мощна персона, която да носи отговорността за тях. Към момента обаче не се обрисува подобен вид. Надявам се парламентаризмът да се утвърди и институциите да стартират да играят ролята, която би трябвало да имат.

- Могат ли глобите на Съединени американски щати по закона " Магнитски " да повлияят върху метода на гласоподаване?

- Безспорно това оказва въздействие, защото е доста

сериозна интервенция в нашите вътрешни работи.

Но това също е непряко, въздействие, което последователно ще се постанова и ще дефинира посоката на развиване на българския политически живот. Но считам, че в прочут смисъл намесата извън ще ни дисциплинира. Мисля си даже, че в последна сметка, даже по македонския въпрос ще се наложи интервенция извън.

Виждаме, че ние явно не можем да разгадаем сами проблемите със Скопие. Вероятно по време н​а словенското председателство на Съвета на Европа, през втората половина на годината, няма да ни разрешат от Брюксел, а и другите сътрудници, да продължаваме в сегашната обстановка. Там просто би трябвало да се направи пътна карта, по която търканията сред двете страни да се изчистят.

Начинът, по който ги слагаме и се опитваме да ги решаваме -не от политици, а от историци, единствено задълбочава проблемите и рецесията сред две страни, сред двата народа. В Северна Македония живее най-близкият ни народ, а сме напът да си разтрогнем връзките за години напред. Нещо, което би трябвало да се избегне. Надявам се в границите на Европейски Съюз да си решим нещата благотворно.

- Могат ли идните избори, толкоз скоро след предходните, да балансират високото напрежение в обществото?

- Далече сме от момента на туширане на напрежението. Все още разделянето надвива.

- До втори мандат на президента ли ще докара яростният конфликт Радев ​- Борисов?

- В момента на господин Радев му изл​изат всичките карти, което дава голям късмет той да завоюва втори мандат наесен. Противопоставянето сред двамата обаче ще продължи. А какво може да спъне господин Радев - в случай че против себе си има две партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи, с които не се е споразумял.

Това са доста добре проведени партии и доста съществени съперници. Така че надали и президентските избори ще минат леко и без конкуренция. Но сега наклонността върви в посока на причините и политическите дейности, на които е почитател Румен Радев.

ВИЗИТКА

Васил Тончев е приключил философия с профил социология в СУ " Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ". В продължение на 14 година е ръководител на Българската федерация по биатлон, която печели олимпийска и 5 европейски трофеи под негово управление.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР